Търсене:
Бедният роднина е по-добър от богатия

Ако Single-Malt не Ви е по джоба

Бих Ви разказал с радост за шотландските аристократи - Single-Malt Whiskey. Като всички други те са изискани, но капризни и разточителни. Много ценители и познавачи, особено в нашата страна, предпочитат техните по-бедни роднини - уиски средна ръка или блендове, наричани по-просто скоч. Скочът се произвежда от няколко сорта сингъл-молт-уиски и от така наречените Green Whiskey - както някои го наричат, с абсолютно точния израз, шотландска ракия.

Green Whiskey заля равнините на Шотландия в началото на XIX век, с увеличението на градското население и повишеното търсене на евтин алкохол. След изнурителния ден шотландецът е имал нужда да пийне и да се разпусне. Цената на чистото уиски не му е била по джоба, а в Green Whiskey е липсвал специфичният трапчив привкус. Тогава по находчивите започнали да добавят в евтиното и безвкусно Green Whiskey по малко Single-Malt. Така на бял свят са се появили Blend-овете, известни като Scotch, тоест Шотландско уиски.

Именно на блендовете дължи популярността си Шотландското уиски. През втората половина на XIX в. европейските лозя са покосени от коварния вредител филоксерата. Практически спряло винопроизводството и съответствено дестилирането на коняк, който до момента се пиел предимно разреден със сода!? Тогава настъпил звездният миг на уискито.

Но най-голям принос за популярността на Шотландското уиски има сухият режим в САЩ. Скочът в огромни количества се изнасял за Америка. Даже спешно били построени множество фабрики и казани за дестилиране на уиски. С най-голяма популярност в САЩ се е ползвало Kаtty Sark, носещо името на легендарния платноход.

Днес всеки, уважаващ себе си бар предлага минимум десетина сорта Scotch Whiskey. Най-често срещан е флагманът на шотландските уискита - Johnnie Walker, а Джони Уокър - черен етикет, е леко, приятно уиски, без особени претенции. Напротив, Ballantines е по-остро, с богат букет и леко тръпчив привкус. Един от най-елегантните скочове е Chivas Regall, но и по цена той вече се доближава до Single-Malt Whiskey.

Източник: в-к Пътешествие бр. 3
Дата: 30.05.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Бакхус | Уиски | Бедният роднина е по-добър от богатия
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.