Търсене:
Коприва
Копривата принадлежи към отдел покритосеменни растения от семейство Копривови, което включва над 45 вида, главно многогодишни тревисти растения Копривата принадлежи към отдел покритосеменни растения от семейство Копривови, което включва над 45 вида, главно многогодишни тревисти растения

Все по-добър прием на нашата пролетна трапеза намира копривата

Тя е непретенциозно растение, разпространено навсякъде у нас. За храна се употребяват зелените копривени връхчета и току-що развилите се листа. Ако приемем факта, че кулинарната обработка на билката е, образно казано, парещо занимание, с растението можем да приготвяме вкусни и изключително полезни ястия.

Биохимичният състав на копривата е твърде богат. В сто грама пресни листа се съдържат близо 84 г вода, 2 г белтъчини, 3 г захари и 5 г разтворими вещества. При това белтъчините на копривата съдържат много незаменими аминокиселини. Зелените й листа са извънредно богати на витамини, минерални соли, органични, киселини, ферменти, хлорофил и багрени вещества. В сто грама листа са установени близо 90 мг витамин С и 8 мг провитамин А (каротин). Освен това има витамини от групата В, витамин Д и Е. Съдържа и значителни количества фолиева и пантотенова киселина, както и витамин К. Чрез ястия с коприва можем да си доставим още калиеви и калциеви соли. Приема се, че копривата е една от най-богатите на желязо растителни храни.

Копривата е едно от първите лечебни растения, с които ни дарява пролетта. Този зеленчук се препоръчва и от народната, и от научната медицина. С лечебен ефект се използват листата (свежи и изсушени), корените и семената. Диетолозите дори препоръчват 3-4 пъти седмично ястие от коприва при захарна болест, нарушения на менструацията, при виене на свят. Консумацията й спомага за увеличаване на млякото при кърмачките. За усилване на сърдечния мускул се пие отвара от коренищата на копривата. За укрепване и растеж косата може да се изплакне с настойка от накиснати в продължение на 24 часа корени в оцет. Чай от коприва действа пречистващо и успокоява стомашните болки.

Онези, които имат деликатен стомах, трябва да са по-внимателни към копривата. Затова пък хората, предразположени към анемия, е добре да консумират по-често ястия, сок или супа от зеленчука.

Всичко това я прави подходяща храна за уморени и анемични хора, за майки кърмачки и бременни жени. Подходяща е при усещане за слабост и обща умора.

Източник: Д-р Ваня Шипочлиева
Дата: 11.03.2005 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Зеленчуци | Чесън | Коприва
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.