Търсене:
Рециклирането на подаръци - гордост и предразсъдъци

Рамка за снимка, касичка-слонче, комплект салфетки за маса - част от коледните подаръци, които прибрах дълбоко в гардероба. Във Великобритания и САЩ наричат 26 декември Boxing Day - буквално преведено това означава денят, в който получените в коледната нощ подаръци се слагат в кутии. След това повечето се складират някъде дълбоко, където ще бъдат забравени и открити евентуално при някое голямо разчистване.

Какво да правим, когато установим, че полученият подарък е твърде малък или твърде голям, или в цвят, който не обичаме? Или че вече имаме пет броя точно от този вид покривки, свещници или вазички. Въпросът за рециклирането на подаръците винаги е бил спорен и точно сега е времето, когато дискусията дали да преподаряваме, или да трупаме планини от вещи, се развихря с пълна сила.

Тези, които защитават тезата, че подаряването на подарено е напълно неприемливо, твърдят, че когато прехвърляш другиму вещ, която не харесваш, прехвърляш и разочарованието си. Други смятат, че това прави празника и човека, от когото е подаръкът, по-малко специални.

Някои са на мнение, че "рециклирането" на подаръците е успешен начин да се освободиш от ненужни неща, които биха зарадвали другиго. Има обаче някои правила, които трябва да се спазват, за да не се нарушава добрият тон и да не се обиди получателят на подаръка.

Първото и най-важно, постарайте се да не ви хванат!

Ако смятате да преподарите някоя от 10-те чаши за чай, които сте получили тази година, постарайте се те да не попаднат обратно при хората, които са ви ги подарили. Ако получавате чак толкова много подаръци, прибирайте ги с етикетче от кого са.

Вещи, които от месеци стоят в някой шкаф, започват да изглеждат стари, дори да не са използвани. В тези случаи огледайте ги добре и ги освежете с нова опаковка.

Съвсем естествено трябва да съобразите подаръка с личността на този, на когото планирате да го прехвърлите. Например повечето мъже предпочитат боксерки в неутрални тонове, така че не всеки ще се зарадва на леопардова щампа. Ако имате дори смътно съмнение, че рециклираният подарък може да обиди новия му получател, не го правете - приятелството е по-важно от всичко. Така например, ако смятате, че шалът, който са ви подарили, наистина е ужасен, да го пласирате на приятелка наистина е грубо и обидно.

Не се преподаряват уникални подаръци, като например пръстен от бивш приятел, независимо колко голямо е разочарованието ви от него, не използвайте случая за отмъщение.

Ако получите произведение на изкуството, създадено специално за вас, трябва да го изложите поне за кратко на видно място вкъщи или в офиса и също да не го преподарявате.

За да се избавите от угризения, можете да добавите към рециклирания подарък нещо ново, например бутилка вино към комплект чаши.

Ако получите очевидно стар подарък, приемете го с благодарност и усмивка. Пак с усмивка реагирайте, ако бъдете "хванати" и признайте за деянието си.

Източник: списание ABS
Дата: 27.12.2005 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Хол | Украса | Празнична | Рециклирането на подаръци - гордост и предразсъдъци
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.