Търсене:
Избор на подходящите ръкавици
Символиката на ръкавиците също е изключително разнообразна Символиката на ръкавиците също е изключително разнообразна

Символиката им отпреди няколко века е сменена от съображения за практичност и елегантност

Историята на ръкавиците датира от няколко века. Всичко започва доста тривиално - първите изпълняват изключително защитна функция. Например в древна Гърция само благодарение на тях е било възможно да се къса бодливата трева. А римляните дори ядели с ръкавици и не защото били големи естети, просто за горещото месо още не били изобретени прибори за хранене.

Символиката на ръкавиците също е доста разнообразна. Те служели като атрибут на феодалната власт и знак за повишение в звание или даване на определени привилегии, а при епископите - посвещение в сан. Благодарение на кралската ръкавица в Европа се давали разрешения за търговия, събиране на данъци, пускане в обращение на монети. Съдиите се занимавали с правосъдие, само ако са с ръкавици. Ролята им в живота на рицарите е всеизвестна, те са важна част от етикета в общуването - когато се хвърлят в краката, означава дуел, а при удар с тях в лицето позорът може да се измие само с кръв. Като украшение се използват още от XI век - обикновено са дълги, от бяла материя, а върху тях се слагат пръстени и гривни. Ръкавиците се приемат дори за белег на благосъстояние - всяка, уважаваща себе си, лейди поръчва за новия сезон не по-малко от 15 чифта. Но те служат и за интригантстване, и погаждане на мръсни номера. Случва се дамите да изпратят на съперницата си красива ръкавица, напоена с отрова, която бързо попива в кожата и води до фатален изход. Подарена от дама на кавалера, говори за по-специално отношение и надежда за връзка.

Така или иначе търсенето на ръкавици постоянно расте. Англичанинът Джеймс Уинтер през 1807 г. създава машина за шиене на модели от кожа. Едновременно с това се появяват и гумени. В началото на века най-модерните са от кожа на коза. А за спортистите няма нищо по-добро от модел, направен от куче.

И преди векове, и сега ръкавици носят почти всички. Досега се запазват някои правила в етикета на носенето - черните са за траурно облекло, жълтите се слагат по време на лов, а белите - за бал. За съвременния човек е важен стилът в избора на ръкавици за определени случаи. Модните аксесоари помагат да се сложат определени акценти в тоалета, да се изтъкне уникалността на личността. Най-често в днешно време "облеклото" за левицата и десницата се избира в съответствие с шала или шапката. Важен е и изборът на подходящ материал за случая. Например официалният костюм изисква ръкавиците да са ушити от висококачествени видове кожа, докато за уикенда на вилата такъв модел ще изглежда доста неуместно - трябва да си вземете плетени. Не бива да се забравя, че трябва да се съобразявате и със стила на облеклото - с бродерия пасват на фолклорния, с външни шевове са подходящи за урбанистичния, дългите са предпочитани за романтичния.

Когато избирате кожени ръкавици, които трябва да бъдат меки, еластични и здрави, не забравяйте да проверите качеството на боята и шевовете. Това се прави, като с влажна светла материя или салфетка се потърка външната и вътрешната им страна. Ако боядисването е качествено, върху нея няма да останат следи. Иначе рискувате един прекрасен ден да отидете на работа със зелени, сини или черни ръце.

Обикновено ръкавиците са ушити от не по-малко от 16 парчета. Шевовевете обаче трябва да са направени с некъсащи се конци, без пропуски и да не са изкривени. По-добре е да не си купувате кожени ръкавици, направени от парченца, защото не са много здрави. При модели от плат, вълна или трикотаж също са важни качеството на материята и шевовете, които трябва да са фини, но качествени. А и да не забравяме, че наред с декоративната функция за демонстриране на оригиналност, най-важното е все пак ръкавиците да предпазват от студ. По-подходящи за целта от кожените, подплатени с каракул или вълна, все още не са измислени. Правилно подбраните ще ви накарат да забравите за напуканата кожа на ръцете и ще запази ставите от преохлаждане и ревматизъм.

Дори и да сте сигурни във вашия размер на ръкавиците, непременно трябва да пробвате няколко модела. Те не бива да стоят на ръцете ви сбръчкано или прекалено опънато. Не разчитайте, че кожените ще се отпуснат, тъй като някои видове, напротив, се свиват след намокряне. В тесните или големите ръкавици ръцете ви ще мръзнат. За оптимален се приема размерът, когато усещате ръкавицата като втора кожа - ръката ви е свободна, а между нея и подплатата остава съвсем малко пространство. И още един нюанс: помнете, че кожата се отпуска само в широчина. Ако ръкавиците са къси, няма да може да ги разтегнете по дължина.

Подплатата им обикновено се прави от трикотаж, вълна или памук. Най-добре е тя да бъде с намалено съдържание на синтетични съставки, като по този начин ще попива влага и ще пропуска въздух, но при това няма да се отпусне и да се набръчка. Ако подплатата е от каракул или вълна, опитайте да дръпнете от нея, за да прецените дали се къса лесно. Иначе рискувате към края на сезона да останете без подплата в ръкавиците.

Плетените модели обикновено изглеждат не толкова елегантно, както кожаните и запазват вида си по-малко време. Топлят много добре и са по-евтини. Ако обичате да носите плетени шапки и шалове, можете да си подберете чудесен комплект. Вижте състава на преждата, от която са направени. Колкото повече синтетика има в нея, толкова по-малко ще топлят, но няма да се разтегнат. Имайте предвид, че ръкавиците от чиста вълна понякога миришат доста неприятно, когато се намокрят. А и не са подходящи за притежателките на дълги нокти, защото маникюрът обикновено "пробива" плетивото.

Ръкавиците в никакъв случай не бива да са къси. Можете да вземете за ориентир дължината на ръкавите на връхните дрехи за зимата: между тях и ръкавиците не трябва да остава непокрита част, за да не рискувате да изстудите ставите си.

Моделите с един пръст, които са предназначени най-вече за деца, са по-малко удобни от тези с пет, но са по-надеждни и топлят много повече. Все пак обикновено първи мръзнат пръстите, а в този модел те не са "самотни", а са събрани заедно и топлообменът между тях е по-добър.

Съществуват още специални ръкавици за шофьори и спортисти. Обикновено те са кожени или велурени, със специално закопчаване на китката за по-надеждна фиксация. Здравината на шофьорските ръкавици се осигурява от специална подплата, зашита от страна на дланите. За по-голямо удобство продават модели с отрязани пръсти и вентилационни дупки или мрежа.

Дата: 24.11.2009 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Спалня | Облекло | Бельо | Избор на подходящите ръкавици
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.