Търсене:
Високотехнологични врати осигуряват по-добра защита, но не е само това
Застраховайте имуществото си и поставете сигнализация или аларма
Застраховайте имуществото си и поставете сигнализация или аларма

Пази се сам!


Здравейте крадци, джебчии, обирджии, грабители, мошеници и други! Здравейте и всички вие, пострадали от похожденията и ловкостта на крадци, джебчии, обирджии, грабители, мошеници и други! Всъщност, пострадалите сме всички ние, а причинителите на тези наши страдания са анонимни, неуловими, безнаказани. Пребъркват ни джобовете и чантите в тролея, автобуса, на спирката, в магазина и дори в аптеката. Ние сме ангажирани с нашите си кахъри, а онези са ангажирани с грижата да ни преджобят и ни опразнят и без това изтънелите портмонета. И както се тюхкаме, че някой, без да се усетим, е обсебил нашето портмоне с наличните ни парички, документи, ключове и съобщения за неплатени сметки, стигаме до дома си и виждаме разбитата врата и ограбеното ни жилище.

Картината изглежда хиперболизирана, апокалиптична, а тя е просто реалистична. Джебчийските и квартирните кражби са стотици всеки ден. Да не са и повече. Разкриваемостта е - забравете! Затова е правилен въпросът защо тези редове започват с поздрав към престъпниците. Отговаряме. Защото тези, които ни причиняват толкова неприятности, не са престъпници. Нито можем да ги хванем, нито можем да ги осъдим, нито правозащитните органи имат лостове за озаптяването им. Това е положението. Затова им казваме здрасти, защото ще се учим сами да се предпазваме и браним. И тъкмо сега му е времето - юли и август, месеците на отпуски, курорти, почивка на вилата, бележат бум на кражбите. Сега е урожаят на хората с ловки пръсти.

Българинът отдавна се е запретнал сам да се пази. Погледнете възрожденската архитектура и решетките на малките като бойници прозорчета. Тогава е трябвало да се отбраняват и от врази, и от айдуци. Днес айдуците са по-безмилостни и от врагове. Затова, като отидете в някой многоетажен жилищен блок, може да видите многостепенна ешелонирана отбрана.

На първия рубеж са тежките решетъчни железни входни врати, които най-често зеят отворени, ако не са с амортисорен автомат. Но и тогава отварянето им е безпроблемно, като се бръкне с отвертка, метална пластинка или просто с пръст. Към първия ред окопи спада и външният редут от тежките решетки по прозорците и терасите на първия, втория, че и на по-горни етажи. Така превърнахме жилищата си в затвор, опитвайки се да осъществим дома крепост.

Втората отбранителна полоса се състои пак от метални порти на етажните площадки, отделящи два-три апартамента от стълбището и асансьора. Такива се монтират и по коридорите на общи мазета и тавани. И третият решаващ опорен пункг е блиндираната врата на апартамента, гарсониерата, боксониерата, ателието, мезонета. Тази врата е снабдена с всички възможни най-модерни брави, ключалки, катинари, райбери, ментешета, сюрмета, резета, катанци и всякакви секрети. И всичко това заедно и поотделно е напълно излишно. Защото технологиите на отключването изпреварват технологиите на новите заключалки.

Няколко примера, като прескачаме елементарните разбивания с едно рамо или с лост тип "кози крак". Блиндирана врата с касова брава, допълнително усилена с хоризонтална и вертикална заключваща греда, е отворена без разбиване и без да са оставени някакви следи. Отнесени са бижута и накити със сертификати от "Сваровски". Специалисти твърдят, че и касовите брави не са препятствие, отварят се с едно "таралежче", което се вкарва и се върти, докато "бодличките" му се напасват с ключалката. Някой да си спомня какво се нарича шперц?

Сега нека погледнем в бъдещето, което е вече настъпило. Предупреждаваме, че това ще заинтригува по-заможните хора. По време на празници кражбите по домовете стават по-чести. Такава ситуация изправя собствениците пред поредица от неудобства, а и проваля планираната почивка. По тази причина е по-добре да се използват входни врати с по-висок "интелект". Характерно за тези врати е двойната защита срещу взлом от механична брава и от скрита IPS система (Intelligent Protection System, или Интелигентна система за защита). Софтуерът на тази система проверява автентичността на всеки подаден сигнал за отключване и разрешава или отказва достъп. Този продукт предлага различни възможности за управление чрез безконтактна карта със специално монтиран чип и чрез мобилен телефон.

Чрез вградена SIM карта във вратата можете да отворите своя дом на второто позвъняване, без да се отчитат импулси на мобилния ви телефон. Съществува и възможност за вграждане на персонален компютър с цел подобряване на обратната връзка, както и опция за наблюдение за състоянието на вратата през интернет.

Друг високотехнологичен продукт е т.нар. биометрична врата. Българският потребител вече може да защити дома си с врати от ново поколение. Това е технология за отваряне на врата след разпознаване на образ. Лицето на собственика се сканира, информацията се записва в специално устройство във вратата и нейното отключване и заключване става, единствено ако разпознае собственика на дома или офиса. Предлагат се и специални видеошпионки, които ще разчитат лицевите данни.

Най-добрата защита да не изтарашат дома ни в наше отсъствие е да няма признаци, че не сме си вкъщи. Близките или комшийката, на които имаме доверие да оставим ключ да поливат цветята, бива вечер да палят лампите, да пуснат телевизора или музика, демек ние сме си тук. Трябва някой да опразва пощенската ни кутия от вестници, писма, реклами, сметки и от всичко, което ще ни задръсти пощата. Защото крадците или техните съгледвачи наблюдават и това.

Добре е на простора на терасата да висят една-две тениски, но след два дни някой да ги смени с нещо друго. Има техничари, които си монтират устройства за палене и гасене на лампата в антрето, пускане и спиране на радиото. С две думи, да имитираме, че сме си у нас.

 Ето и някои специализирани съвета: 
 • застраховайте имуществото си
 • по възможност поставете сигнализация или аларма
 • поставете решетки на прозорците, независимо от етажа
 • поставете допълнителни врати и заключващи устройства
 • не оставяйте отворени прозорци, когато спите или почивате
 • винаги заключвайте вратата отвътре, когато сте вкъщи
 • не пускайте в дома си непознати
 • отваряйте с поставена отвътре верижка на вратата
 • не оставяйте отворена врата
 • когато излизате, винаги заключвайте
 • не споделяйте плановете си за отсъствие
 • ако загубите ключ, сменете всички ключалки
 • създавайте впечатление, че винаги има човек вкъщи

Дата: 15.07.2009 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Антре | Охрана | Високотехнологични врати осигуряват по-добра защита, но не е само това
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.