Търсене:
Теория и практика на домовите кражби
Част от инструментите, с които крадците отварят врати, а разбиването на патрона на брава отнема около 10 секунди
Част от инструментите, с които крадците отварят врати, а разбиването на патрона на брава отнема около 10 секунди

Известният на полицията и на целия квартал крадец с прякор Ластика един ден успя да се промъкне на тавана на "най-престижния" за професията му блок - този на МВР. Докато разбиваше тихо катинарите и събираше по-ценните вещи, Ластика беше изненадан от един от малкото неуниформени жители на блока - безработният учен Димитър, който се беше качил, за да пуши тайно от съпругата си. Димитър веднага съобрази какво става и безстрашно успя да заключи крадеца в общото помещение на тавана. После се втурна надолу и вдигна под тревога всички полицаи, които не бяха на работа по това време. Пред вратата със заключения Ластик се събраха четирима-петима служители на МВР. Единият предложи да извикат още колеги от близкото РПУ, друг се върна за белезниците си, трети заяви, че трябва да обградят блока, а четвъртият - най-старшият, нареди всички да се съберат на съвещание в апартамента му на първия етаж, защото обстановката е усложнена. Крадецът слушаше целия разговор и в момента, в който всички униформени слязоха 40 метра по-надолу, успя да отключи вратата на тавана, взе каквото му хареса, слезе по стълбите и спокойно напусна блока. В това време служителите на реда още се чудеха какво да правят със заключения Ластик.
Тази история се случи в един софийски квартал и единственото невярно в нея са имената на героите.

И ако не е за Ластика и блока на МВР, същата история може да се разкаже и за други райони в София и в страната. Битовата или конвенционалната престъпност, както я нарича вътрешният министър Цветан Цветанов, е единственият проблем, който МВР си признава. И единственият, срещу който няма много какво да се направи.

За първите пет месеца на 2011 година са били обрани 7 229 частни домове, докато за същия период през 2010 г. данните са за 6 757 жилища. Обяснението е кризата. Иначе, на последното си съвещание, в началото на юни, МВР отчете общ спад на престъпленията против собствеността на гражданите. Намаление има и при грабежите, и при кражбите на автомобили. За последните пет месеца домовите кражби са се увеличили с около 10 %, като най-осезаемо това е във Велико Търново, Кюстендил, София, Разград, Стара Загора.

Традиционно най-много кражби има в София, въпреки че има намаление – около 7 % за първите пет месеца. На ден в София стават 10 кражби, а за страната са – 42. Тенденцията е в по-големите градове, кражбите да стават през деня, по светло, докато в селските райони – през нощта.

Да влезеш за десет секунди

Най-често крадците проникват през прозорците, след като със специални инструменти си отворят алуминиевите дограми. Използват и други специални технически средства. Това е единият тип нападатели - професионалистите, прицелващи се в скъпи имоти. Другият тип - по-често срещаните, но по-малко подготвените, любителите. Те най-често се вмъкват в жилището, като разбиват патрона на бравата – това отнема около десет секунди.

При апартаментите най-атакуеми са жилищата по първите два етажа. В последно време все повече крадци влизат и през покрива, като се спускат с въжета. Зачестили са атаките – в "малките часове – около 2-3 ч. Хората са стресирани не толкова защото има откраднато нещо, а защото чужди хора са били в дома им, докато са спали.

Има случаи крадците да бъдат видени на терасата. Тогава хората много се стряскат и реагират нерационално. По наблюдения на полицаи, крадците са много по-подготвени от преди, работят с предварителна информация, набелязват хората, след което ги наблюдават няколко дни.

Полицаите разказват, че няма мода какво да се краде: "Криза е и се краде всичко, което може да бъде обърнато. През светлата част от деня – лесно преносими вещи, в по-малките населени места - основно техника и мебели, които могат да се продадат." Има случаи на съседски кражби на инструменти и машини, но това е трудно доказуемо, защото се работи само по слухове и твърдения. Крадат се и зимнини - ракии, туршии, понякога и само за да си отмъстят на съседа за нещо.

"Тенденцията е за засилване на кражбите от домовете – преди, ако модата бяха колите, сега заради кризата много чести са случаите на домови кражби" - наблюдението е на инж. Иван Николаев, директор на фирма за сигнално-охранителна техника. Според него тенденцията е кражбите да се извършват вечер и по празници. Вече се използват и много по-често специални апаратури, с които се заглушава СОТ.

Това са устройства, които работят като радиопредаватели и много често могат да заглушават повече от един сигнал. Работят в широк спектър. Такава апаратура се ползва много често от професионалисти и при обири на банки и големи офиси. Крадците са основно мъже между 18 и 34 години, много често криминално проявени. За миналата година са били заловени и 148 жени извършителки, обобщават от МВР.

Всички знаят кой е, но...

Белица е малко село, близо до Вакарел, на шейсет километра от София. В местността има много махали, затова хората казват, че това са Белишките съединени щати. Там няма федерална полиция, а според местните - няма никаква. На няколко месеца - обикновено в началото на топлото време и в края му, повечето къщи са разбивани. Местните и полицията знаят кой е, но досега извършителят не е бил задържан.

Полицията на няколко пъти казва на хората, че ще го причака, защото знае кой е, но после се отказва. На няколко пъти местните решават сами да се саморазправят, но впоследствие някой ги разубеждава. Аргументът – тогава ще ни обвинят нас. Няколко от съседите, които твърдят, че са виждали крадеца, впоследствие не го описват от страх.

Проблемът пред МВР е изключително сериозен, защото хората нямат доверие на полицията. Те често се обръщат към нас доста след като е станала кражбата. В по-малките населени места пък, когато са отсъствали по-продължително време, те дори не се обаждат. Много често полицията знае кой е извършителят, но не може да го докаже.

Проблем е и липсата на свидетели. Хората казват – държавата е виновна, има и голямо недоверие към полицията, което много ни демотивира. Много полицаи злоупотребяват и прикриват извършителите, по-често това е в малките населени места там, където всички се познават.

Като в "Сам вкъщи"

В селата и малките градове хората много често прибягват до това сами да измислят как да опазят имуществото си, казват разследващи. Те са ставали свидетели на "капани" - подобно на тези от филма "Сам вкъщи" - дъска с обърнати пирони, наредени по външните стълби, бутилки със съмнителни течности за заблуждение и сложни "огради" от тел и въжета по вратите.

Хората трябва да бъдат по-бдителни и да не държат много ценни неща в домовете си. Не трябва да пазят и големи суми пари, защото това е много примамливо за крадците. Това са част от съветите на МВР за предпазване от кражба. Ако все пак се налага да държите големи суми пари, трябва да се намери начин да ги подсигурите.

Полицаи съветват да държите ценностите в трезори. А ако ще сменяте бравата си, да се обръщате само към лицензирани фирми, защото не е ясно дали ключарят няма да си направи копие от ключа. Имало е такива случаи, които много трудно се доказват, защото се влиза в дома без взлом и няма никакви следи. Освен това, ако решите да сложите видеонаблюдение, трябва да е максимално скрито.

Съвети на МВР

  • бъдете бдителни към имуществото си
  • не съхранявайте големи суми пари
  • ако си сменяте бравата, се обръщайте към лицензирани фирми
  • слагайте ценните за вас вещи в трезори
  • нямайте доверие в полицията, но докладвайте всеки сигнал

Златка Падинкова - началник на сектор престъпления против собствеността в столичната дирекция на МВР

Дата: 26.06.2011 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Антре | Охрана | Теория и практика на домовите кражби
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.