Търсене:
Моят дом - моята крепост

Какъв "пазач" е най-добър?

Отивайки в командировка, в отпуск или на работа, рядко се замисляме за защитата на жилището от неканени гости. Понякога са им достатъчни само 20-30 мин, за да свършат черното си дело. А ако това не са случайни апаши? И все пак стопроцентова гаранция няма. Трябва да се придържаме към определени правила, с които, ако не успеем да се предпазим от крадците, то поне ще ги изплашим навреме.

Сигурна и надеждна защита

Първо помислете за плътна желязна врата, която често спира случайните крадци. Днес вече тя не е признак за високо благосъстояние. Затова пък е добра защита срещу желаещите да поживеят на чужда сметка.

Не жалете пари за сложна брава. Някои обикновени секрети са като райбер за квалифицираните квартирни разбойници. Много надеждни са нестандартните ключалки. И естествено, в никакъв случай не поставяйте ключът под изтривалката или в тайник до вратата. Крадците са отлични психолози.

Ако живеете на първия или последния етаж, помислете за решетки на прозорците. Тези, които живеят на средните етажи, не трябва да оставят отворени прозорци и балконски врати. Квартирните грабители са много изобретателни.

Колкото по-силна е сирената, толкова е по-страшна

Електронната сигнализация е едно от най-надеждните средства за защита от несанкционирано проникване в жилището. Най-добре е да поставите сложна и скъпа охранителна система. Впрочем, простите устройства спасяват не по-зле. Например сигнализация със сирена може не само да изплаши крадците, но и да привлече вниманието на съседите. Най-важното е, в никакъв случай да не съобщавате алармения код на странични хора. Даже близките роднини случайно могат да станат източник на информация за квартирните хулигани.

Ако заминавате за дълго, погрижете се пощенската кутия да не бъде препълнена с кореспонденция, което е нишан за много крадци. Проблемът може да се реши по два начина: дайте ключ от кутията на съседа или, което е по-удобно, пуснете молба до пощенските служби да не доставя кореспонденцията до вашето завръщане.

Не говорете с непознати за своите приходи или големи покупки. Инструктирайте децата си, да не говорят за това в училище или на двора. Разговорите със съседката или хвалбите на децата могат да се чуят от тези, за които не са предназначени.

Случайни посетители

Научете децата си да не отварят на непознати, даже ако се представят за служители от полицията, общината или друга обществена организация. Самите вие бъдете внимателни с многобройните рекламни агенти, представители на БЧК и дори с пощенските служители доставящи писма с обратна разписка или фактурата с месечната сметка на мобилния ви телефон.

При нанасяне в нова квартира се запознайте със съседите не само на етажа. Това може да ви бъде от полза, когато някой звънне на вратата ви и се представи за съседа от 12-я етаж.

Преди отпътуване оставете ценностите и важните документи на съхранение в трезор.

И винаги помнете: Предпазливия и Господ го пази!

Източник: Светозар Крайчев
Дата: 24.09.2000 г.
Всичко за дома
1 мнение

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Антре | Охрана | Моят дом - моята крепост
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.