Търсене:
Как се държим в асансьора
Когато сме сами, в асансьорите, правим каквото си искаме
Когато сме сами, в асансьорите, правим каквото си искаме

Ползването на асансьорите може да е най-незабележимата част от пътя за работа, но за доктор Лий Грей от университета Северна Каролина то е неговата работа. Той изследва поведението на хората в тази пренебрегната част от обществения транспорт. Наричат го човека от асансьора.

Почти всеки използва асансьор по няколко пъти на ден, без да отбелязва това като събитие. Въпреки товаq поведението ни в асансьорите показва скрито безпокойство.

Повечето от нас просто изключват. Влизаме. Натискаме бутона. Стоим напълно неподвижно.

Асансьорите са се превърнали в много интересно социално пространство, където етикетът на поведение е малко странен. От социологическа гледна точка те са много интересни места, където хората често се държат неловко.

Разговорите, които са започнати в предверието, обикновено стихват, когато хората влязат в плътната атмосфера на работния асансьор. Хората влизат и се обръщат към вратата. Ако влезе и някой друг, започват да се местят. И тук може да се наблюдава как пътниците, без да подозират, започват да се движат по определен начин, с почти танцови стъпки.

Когато сме сами, в асансьорите, правим каквото си искаме – те са нашата собствена, малка кутийка. Когато са двама души, всеки заема по един ъгъл. Обикновено диагонално един от друг, така че да има максимално голямо разстояние между пътуващите. Влизането на трети човек означава неосъзнато сформиране на триъгълник, а четвъртият човек разпределя пътниците в четирите ъгъла на асансьора. Петият човек обикновено застава в средата.

Новодошлите преценяват обстановката с отварянето на вратите и заемат съответната позиция. След като влязат, протоколът за пътниците е ясен – поглеждат надолу или започват да се занимават с телефоните си.

Източник: Лий Грей
Дата: 11.10.2012 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Антре | Комшулук | Как се държим в асансьора
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.