Търсене:
Герберът пречиства въздуха

Не унивайте, че ви не достигат пари да купите климатик последно поколение, който освен всичко друго да пречиства и въздуха в апартамента. Същата работа ще ви свърши и една саксия с гербер.

Това не е шега, колкото и невероятно да звучи. Според специалисти герберът притежава ценни качества, едно от които е да абсорбира вредните вещества във въздуха и по този начин да пречиства помещението, в което се намира. Отрязаните цветове обаче нямат такъв ефект. Това постига единствено живото растение, засадено в саксия.

Тук обаче една неприятна новина. Да се отгледа гербер в саксия е повече от предизвекателство. Роденото в Южна Африка растение не е от най-лесните. За да сполучите, се иска не само желание, но и опит.

Ако успеете, не се учудвайте от вида на цветето. То няма да достигне до такава височина, на каквато обикновено го продават в цветарските магазини. В саксия герберът е нискорастящо растение с тъмнозелени листа.

За да расте добре трябва  да му намерите добре осветено място в дома. Ако го оставите на сянка или шарена сянка, ще загине. Колкото повече слънце има, толкова по-добре. Герберът е сред малкото растения, любители на преки слънчеви лъчи, така че спокойно може да извадите саксията на открито. Само пазете от течение!

Цветето се полива умерено, с мека вода през лятото и пестеливо в периода на покой. Вода се дава, когато почвата е суха на пипане. Но внимавайте да не пропуснете нито ден, защото всяко засушаване е пагубно.

Торенето е от април до края на септември като най-подходяща е фосфорната тор. Тя се добавя към водата за поливане веднъж седмично. За щастие поне при избора на почва няма проблеми – герберът расте в най-обикновена градинска пръст.

По принцип това цвете понася добре зимните условия. В студеното време трябва да приберете саксията в прохладно помещение с температури минимум 15 градуса.

Дата: 08.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Герберът пречиства въздуха
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.