Търсене:
Градински чай - салвия

Родината на салвията са някои страни по Средиземноморието - Франция, Испания. Сега е широкоразпространено растение в цяла Централна Европа. Тя е популярен полухраст (височина 30 - 60 см), който се отглежда като декоративно растение, но заради силния си аромат се отглежда и като подправка. Цъфти през юни и юли, с дребни, виолетови цветове, разположени в съцветия във формата на клас. Листата на градинския чай са вечнозелени, продълговати и покрити с мъх. От тях се разнася и ароматът на растението.

Салвията има много разновидности, сред които по-известни са: Berggarte (с обли листа и компактен растеж, Tricolor (листата в основата са сребристозелени, а по краищата стават бледо жълти до пурпурни), Salvia lavandulifolia.

След като салвията прецъфти, тя трябва да се ореже до 1/3 от височината си, за да продължи да расте комппактно.
 
Салвията предпочита горещи и слънчеви места, с умерено суха, добре отцеждаща се почва, в която да има варовик (в диво състояние расте по каменисти склонове, в масиви от хвойна). 

Размножаването става чрез резници в началото на лятото. Салвията се комбинира добре в лехи с гипсофила, лавандула, сантолинат, розите.

Отглежда се из градините като дкоративна и лечебно растение. Използват се листата и цялата надземна част за получаване на етерично масло. Действа противовъзпалително, дезифекционно и противокашлично.

Древните лекари Хипократ и Диоскорид считали градинския чай за свещена трева. Използвали го като противовъзпалително, стягащо, дезинфекциращо, кръвоспиращо и омекотяващо средство. В периода на цъфтене, богатата на етерични масла надземна част  се прилага в медицината за вани и апликации при полиартрит, остеомиелит, деформираща артроза, трофически язви. В народната медицина градинският чай се използва при камъни в урината, заболявания  на бъбреците, при ревматизъм, тахикардия; отварата от надземната част  прилагали с мляко против кашлица, а също и като ароматно и подобряващо храносмилането средство.

100% чистото масло Мускатен градински чай (или салвия, както е другото име на растението), съдържа активни компоненти като туйон (41-60 %), борнеол (7-16 %), цинеол, камфор. То има специфичен тръпчив, свеж аромат с мускусна нотка.

Маслото прекрасно стимулира и балансира нервната система, отстранява безсъние, слабост и депресия, значително подобрява паметта. Повишава умствената и физическа работоспособност, активизира дейността на главния мозък. Премахва спазми, нервно напрежение, облекчава главоболие. Очиства и стимулира кръвоносната система. Превъзходното въздействие на салвията върху дихателната система е познато отдавна  - тя помага при бронхити, кашлица, простуди.

При жените с нарушен менструален цикъл способства за неговото възстановяване, премахва болки. При климакс успокоява внезапните топлинни вълни, потенето, успокоява нервите. Ефикасно при бяло течение и генитален херпес.

При мускулни, ревматични, невралгични болки облекчава състоянието. По време на кърмене Маслото Градински чай възстановява лактацията. В следдните години са открити нови свойства на маслото от салвия. То има антиканцерогенно действие при начален стадий на процеса. Извежда комплекси с оловни катиони.

Повишава неспецифичната защита, като проявява имуномодулираща активност. Маслото Мускатен градински чай повишава съдържанието на кортикостерон в кръвта. Способства за премахване от наркотичната зависимост. При много туберкулозни нормализира хормоналния статут, повишава нивото на тироксин, кортизол, прогестерон. Съдържащият се в маслото естрадиол понижава повишени показатели на инсулин. Спомага за лечението на артрит, бактериални инфекции, отоци и инфекциозни болести на гърлото. Масло на средната нота. “Женско масло”.

Енергетика на маслото – помага за възстановяването и заздравяването на аурата след лъжа и изневяра. Способства  за откриване на нови възможности за самоизразяване на личността.

Дата: 08.09.2007 г.
Всичко за дома
3 мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Градински чай - салвия
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.