Търсене:
Кактус на Щраус

Кактусът на Щраус има стройно цилиндрично стъбло,
осеяно със стотици тънки бели бодли: при набождане е трудно да се
извадят от кожата.
 
Семейство: Кактусови (Cactaceae) Родина: Полупостинните области на Америка.
Височина: Достига до 1,5 м. Цъфти: Пролет. Размножаване: Чрез семена и резници.

Поливане: Бодливият му ствол се дължи на стремежа към запазване на всяка капка влага и на необходимостта да бъдат държани настрана евентуални противници, застрашаващи водното му равновесие. С наближаването на растежния сезон, поливанията трябва да зачестят. Между април и юни, както влажността, така и количеството на водата, се увеличават, като се полива единствено с хладка вода, и то - при вече изсъхнала почва. В средата на лятото поливанията се разреждат, а след средата на октомври почвата се оставя почти постоянно суха, като й се сипва толкова вода, колкото да не се отпусне стъблото. 

Влажност: Свежият въздух е от жизнено значение за здравето на растението и отворените прозорци през лятото много му помагат. За по-голямата част от кактусите е абсолютно противопоказно лятното оросяване, но Щраусовият кактус е изключение, поради което този начин за поддържане на влажността е истинска благодат. 

Температура: От пролетта до есента му е нужна температура от около 10-15 °С, а през зимата - от 7-10° С. Прекалената топлина зимно време може да развали формата на ствола. Добре огретият перваз на прозорец с южно изложение е отлично място за кактуса на Щраус, особено през зимата. През горещия сезон обаче, е по-хубаво да му се намери полусянка. 

Пресаждане: Пресажда се всяка пролет, като на 2 части високохумусна почва се слага 1 част едър пясък. Ако растението е възрастно, е по-добре да се смени повърхностният слой на почвата.

Кактусите са трудни за преместване, поради твърдите си или четинести бодли, които се забиват в кожата и причиняват неприятни дразнения. Затова, преди да се извади от саксията, се препоръчва: да бъде обвит в лист хартия и да се хване откъм върха, като за дръжка; увитото стъбло да се държи с едната ръка, а саксията да се измъкне с другата, но без да се упражнява сила, за да не се счупи растението.
 
Торене: Тори се веднъж месечно през топлия сезон с хранителни вещества с високо съдържание на калиев карбонат.

Период на покой: Октомври – март.

Дата: 09.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Кактус на Щраус
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.