Търсене:
С Кактуса на Щраус пренесете полупустинна Америка в дома си

Кактусът на Щраус е много лесен за отглеждане и изключително красив, но расте бавно. Ще създаде у дома ви невероятна атмосфера. Той има стройно цилиндрично стъбло, осеяно със стотици тънки бели бодли, които при набождане трудно се изваждат от кожата.

Родината на Кактуса на Щраус са полупустинните области на Америка. На височина достига до 1,5 м. Цъфти през пролетта. Размножава се чрез семена и резници. Бодливият му ствол се дължи на стремежа на растението към запазване на всяка капка влага и на необходимостта да бъдат държани настрана евентуални противници, застрашаващи водното му равновесие. С наближаването на растежния сезон поливанията трябва да зачестят. Между април и юни както влажността, така и количеството на водата, се увеличават, като се полива единствено с хладка вода, и то - при вече изсъхнала почва. В средата на лятото поливанията се разреждат, а след средата на октомври почвата се оставя почти постоянно суха, като й се сипва толкова вода, колкото да не се отпусне стъблото.

Свежият въздух е от жизнено значение за здравето на растението и отворените прозорци през лятото много му помагат. За по-голямата част от кактусите е абсолютно противопоказно лятното оросяване, но Щраусовият кактус е изключение и затова този начин за поддържане на влажността е истинска благодат.

От пролетта до есента му е нужна температура от около 10 - 15 градуса, а през зимата - от 7 - 10. Прекалената топлина зимно време може да развали формата на ствола. Добре огретият перваз на прозорец с южно изложение е отлично място за кактуса на Щраус, особено през зимата.

През горещия сезон обаче е по-хубаво да му се намери полусянка.

Пресажда се всяка пролет, като на две части високохумусна почва се слага една част едър пясък. Ако растението е възрастно, е по-добре да се смени повърхностният слой на почвата.

Кактусите са трудни за преместване заради твърдите си или четинести бодли, които се забиват в кожата и причиняват неприятни дразнения. Затова преди да се извадят от саксията, се препоръчва:

* да се обвият в лист хартия и да се хванат откъм върха, като за дръжка;

* увитото стъбло да се държи с едната ръка, а саксията да се измъкне с другата, но без да се упражнява сила, за да не се счупи растението.

Тори се веднъж месечно през топлия сезон с хранителни вещества с високо съдържание на калиев карбонат. Периодът на покой на Щраусовия кактус е октомври - март.

Дата: 09.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | С Кактуса на Щраус пренесете полупустинна Америка в дома си
© 2000-2018 Udoma.com. Всички права запазени.