Търсене:
Кала

Това многогодишно растение е по–известно като кала. Цветовете варират от розово, бледо кремаво, телесен цвят, пурпурно, жълто и оранжево. Белите кали са много популярни заради тяхната изваяна елегантна форма. Калата цъфти около 2 седмици. Венчелистчетата са месести и лесно раними, затова трябва да се внимава, когато се цветята се транспортират или аранжират. Това е старомодно, но много благодатно за отглеждане градинско цвете. Zantedeschia е кръстена на професор Zantedeschi, италиански физик и ботаник, а името аethiopica не е свързано директно с африканската държава. В стария свят с името Етиопия са се обозначавали южен Египет и Либия. Въпреки че калата на латински се нарича лилия, тя не е от този род. По–скоро се свързва с лилията като символ на чистота и изящество. Не случайно калата е много популярна като част от булченски букети. Това е идеалното цвете за вази, издържа дълго време, натопено във вода.
 
Грижи: Растението обича богата, добре отцеждаща се почва. Поливайте периодично и подхранвайте, докато цветовете прецъфтят. При по–мек климат калата може да остане в градината и през зимата, но трябва да се покрие с тор и слама, за да не премръзне.

Размножаване: Бялата лилия много лесно се отглежда от семена или деление.
Семената се посяват пролетно време. Те се взимат от растението, чак когато вътрешността на цвета е станала жълта на цвят и е омекнала. Месото се отстраняват и се изваждат семената, след което се сушат. После се поставят в смесена почва и се покриват, но не плътно.Не трябва да се поставят на гъсто, защото се нуждаят от повече място за образуване на корените. Размножава се и чрез резници, но само когато растението е в активна фаза. При отрязването използвайте остър нож или ножица. Поставете отрязъците на около 5 см в големи сандъчета или саксии. Най–добре е да не засаждате растения с различен цвят на едно място, тъй като по принцип те цъфтят по различно време. В градината се засаждат на място с частична сянка. Вирее и на сянка, примерно под дървета, но в този случай цъфтежът ще е ограничен.

Дата: 09.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Кала
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.