Търсене:
Цветята - универсалният език на любовта

Откакто Купидон изтрелял първата си стрела по един срамежлив ухажъор, мъжете, а по-рядко и жените подаряват цвете на своята любима/любим на празника на Св. Валентин.

Празникът, който води началото си от езическия фестивал на Луперкалия, е познат в Англия,Франция, Австрия, Германия и Съединените американски щати. Въпреки, че традицията да се пращат романтични картички на любимите хора, започва в ранните години на 19 век, цветята са по-популярни, а благодарение на цветарската индустрия, те вече не са само древно вярване.


Традиционно с този празник се свързват червени рози, с дълги дръжки, въпреки че все по-популярни стават карамфилите, лалетата, азалиите и други цветя. Любими започват да стават и миниатюрните рози, които са атрактивни и в същото време не толкова скъпи като чайните рози, и могат да се открият в същите цветове, от червено и бледо розово до бяло, кремаво, лилаво, прасковено и жълто.

Ако сте решили да купите 12 рози, вместо да ги поръчате по куриер, изберете цветове, които току що са почнали да се отварят. Увийте цветята добре, защото смразяващия февруари може да увреди деликатните цветове.

Друга възможност е да помолите вашия цветар да направи смесен букет в трите цвята- червено, розово и бяло.Композицията може да включва карамфили, маргаритки, фрезии и лалета, както и по-екзотичните алстромерия, червен антуриум или джинджифил.Добавете като последен штрих няколко стръка гипсофил.

Саксийните цветя пък ще удължат вашия поздрав за Св. Валентин и ще оживят оставащите зимни дни.В повечето цветарски магазини ще откриете лалета, азалии, циклами и хризантеми в саксия, а нерядко и по-необикновени видове като каланхое с неговите алени цветове на високо съцветие или цинерария с мъхнатите си листа и кълбо от живи червени, сини или пурпурни цветове.

Когато купувате цвете в саксия, изберете по-добре такова с много пъпки, отколкото такова, което е в разгара на цъфтежа си. Проверете пъпките, цветовете и долната част на листата за белези на болест или вредители.
Убедете се, че вашият подарък ще получи необходимите грижи, като за целта поставете бележка с указания за гледане. Споменете, че цветята трябва да се поливат, а не да се преполиват. Температурата трябва да е между 45 и 55 градуса по Фаренхайт през ноща и около 65 до 70 градуса през деня. Препоръчайте на получателя да отстрани целофана или хартията от саксията, за да осигури необходимото отцеждане.

Ако любимият ви е градинар, изненадайте го/я с “ букет “ от семена за цветя, които са предназначени за ваза, като  космос, делфин, шаста, маргаритки, кученце, циния, астра и гипсофил. Или пък обещайте да засадите саксия с подправки или целогодишни такива в градината през пролетта. Вариантите са безброй. Св. Валентин отдавна вече не е само рози.

Дата: 18.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Цветята - универсалният език на любовта
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.