Търсене:
Космос в градината

Много бързо в градините и по балконите ни се настаниха нови, интересни, екзотични сортове цветя, храсти. Петунии с огромни, разкошни цветове красят сандъчета и висящи саксии. Но сладкият аромат надвечер идва от онова ъгълче, където са цъфнали като син облак добре познатите ни обикновени петунии. И сърцето трепва като види невените, латинките и космоса - същите са си, както в бабината градина, помниш ли как полюшваха нежни главици току под отворения прозорец на старата къща. Слънцето ги целуваше още от сутринта и после късно следобед им махваше закачливо - "До утре".

Космосът или мексиканската астра е от семейство сложноцветни. Дошъл е при нас от Мексико, пренесен от първите мисионери, завърнали се от новия континент и веднага пленил градинарите с изящната си, ажурна, почти въздушна зеленина и радостни цветове - белоснежни, розови, вишневочервени - и с малка яркожълта тичинка. В България се отглежда едногодишният Cosmos bipinnatus с различно обагрени красиви цветове за цветни лехи и за рязан цвят. Семената могат да се сеят направо на място в края на април, началото на май, но може да се направи и разсад, особено за ниските сортове. За да се получат красиви букети направо в градината, семената се сеят по 3-4 в гнезда на разстояние 30-40 см. Космосът изглежда добре зад бордюр от ниски цветя - тагетиси, невени, ниски цинии, латинки, вербена.

Космосът обича светлите ъгълчета, но не и най-горещите места в градината, предпочита шарената сянка по обяд. Не е претенциозен към почвата, дори нещо повече - не се нуждае от много плодородни почви, защото тогава расте по-бурно, но цъфти по-слабо. Все пак силнокиселите почви не се препоръчват. Непретенциозното цвете практически не изисква никакви грижи, освен да се полива при сухо време и да се разрохва почвата. Може да се подхрани малко преди цъфтежа с дървесна пепел или фосфорно-калиев тор. Прецъфтелите цветове се отстраняват, за да се удължи цъфтежа, но не забравяйте да съберете семена от най-красивите и силни растения. Цъфти от юни до първите слани през октомври.

През последните години в цветарските магазини се продават семена и от нови ефектни сортове космос - с гъсти цветове, със снежнобели цветове, растения силно разклонени, образуващи храст с височина почти метър, но и ниски сортове. Някои от тях доста се отличават от традиционните и добре познати сортове, наричани банални и старомодни.

Дата: 18.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Космос в градината
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.