Търсене:
Да отгледаш мушкато

Определено червеното мушкато на прозореца е класика в первазната украса. Произходът на повечето сортове пеларгонии е от саваната на Южна Африка. Оттам иде и любовта на цветето към слънцето, дори при липса на достатъчно влага в почвата. Наименованието пеларгония идва от гръцкият език и се превежда като “щъркел” - вероятно заради приликата на плода му с щъркелов клюн.

Ние наричаме мушкатото така заради това, че в каквато и почва да го мушнеш, то се прихваща и започва да расте с всичка сила. В своя съвременен вид цветето се е появило в Холандия още през 16 век. Но тогава то е било все още африканска екзотика. През 18 и 19 век обаче пеларгонията става едно от най-популярните цветя в Европа с хиляди сортове. Особена популярност придобива в Англия, ставайки символ на викторианският стил на добрата стара Англия.Доскоро мушкатото се размножаваше само вегетативно, казват цветарите и допълват – с резници. Този процес е трудоемък , когато става дума за получаване на много растения. Едва през 80-90-те години на миналия век със създаването на новите хибридни сортове се появила и възможност за размножаване на мушкатото със семена.

У нас най-разпространена е зоналната пеларгония. Нарича се така заради листата си с подковообразни ивици (зони). На височина достига 25-30 см. Цветовете й са с всички нюанси (без сини и жълти), има дори двуцветни, с прости цветове или гъсти съцветия. Може да се засажда както в саксии и сандъчета, така и в градината. Мушкатото презимува без особенни грижи – достатъчно е да е в помещение, където температурите не са отрицателни. Растенията от градината също могат лесно да се запазят за следващата година. Необходимо е да се изкоренят, да се изтръскат от пръстта и да се завържат връзки по няколко. После се закачат в избеното помещение с корените нагоре. През пролетта се засаждат отново на открито, а върховете им могат да се подрежат и използват за нови растения.

Струва си да посади човек мушкато, защото то цъфти непрекъснато от май до октомври, едно от най-непретенциозните растения е, практически не боледува и не го нападат вредители. Ако през есента мушкатото се прибере на топло преди да настъпят студовете, то продължава да цъфти на перваза на прозореца поне още месец. Това е идеалното растение за балкона, понеже лесно понася недостиг на влага и изобщо не губи от декоративността си по време на цъфтежа. Семената от пеларгония (мушкатото) се намират в цветарските магазини. По-лесно е обаче да отчупите издънка от бабиното си мушкато. Баба ви ще ви обясни как да го посадите.

Дата: 21.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Да отгледаш мушкато
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.