Търсене:
Обичка

Името на рода е дадено в честа на немския учен Leonard Fuchs. Българското название на това красиво цвете идва от формата на цветчетата, които са увиснали като обици. Характерно е, че тичинките са по-дълги от венчелистчетата, а стълбчето е по-дълго от тичинките. Целият цвят стига 3-5 см. Багрите на цветовете са различни – карминени едноцветни, с бяла чашка и червено венче и обратното и др. Голямото разнообразие на създадените форми може да се раздели в две групи – с прости и с кичести цветове. Цъфтят от юни до октомври. Обичката е полузимоустойчива - понася застудяване до – 3–5°С и може да зимува на по-хладни места. 
 
Обичката изисква лека, но богата на хранителни вещества почва с кисела реакция. Понася добре и полусянка. През лятото, докато цъфти, се нуждае от обилно поливане и редовно подхранване с тор за цъфтящи. По време на зимуването, обичката почива и затова се полива много рядко и по малко, 1-2 пъти на месец. Ежегодно по-старите растения се подрязват рано напролет. 
 
Отглежда се като саксийно цвете, за зацветяване на дворни и паркови градини.
Отлично расте в помещения с изкуствено осветление.
 
Трудно се размножава чрез семена, които рядко образува. Размножава се чрез стъблени резници през цялата година. Най-резултатно е това да се направи през януари-февруари. Но до април може да се вкореняват резници, от които ще станат добри растения, макар и да зацъфтят по-късно. Вкореняването се извършва в чист пясък или перлит при температура 18-25°С за около 10-15 дни. Вкоренените резници се засаждат по един в саксийка № 7-9, а впоследствие се прехвърлят в саксии № 13-15, в които остават и докато цъфтят.

Съвет на градинаря: Цъфтящата в саксия или сандъче обичка не обича да се мести, защото може да опадат цветовете и пъпките й.

Внимание: Обичките имат само един неприятел – бялата мушица. При появата и в големи количества използвайте химически препарати.

Добре ще бъде лятото на всеки две седмици да им слагате по-малко тор.

Ако искате обичката да се развие като дърво, трябва да отчупвате страничните клончета, за да остане централното.

Дата: 22.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Обичка
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.