Търсене:
Сарациния

Сарацинията идва от САЩ, предимно от централните и югоизточни части, като Каролина и Джорджия, въпреки че може да се открие и много на север, в Канада. Известна е като "тромпетче", тъй като хищната част на растението е изменено листо, с формата на тръба – продълговато и разширено в горния край. Всяка тръба има капаче, което го предпазва от замърсяване с частици, които
могат да го запушат, но също играе ролята и на платформа за кацане на насекомите, негови жертви.

Някои от тях имат сложни, оцветени жилки, а повечето имат форма като на останалите "клюмнали" цветя.

Sarracenia улавя своята жертва като и предлага да си сръбне от нектара му, който се секретира около устната на растението и също в основата на капачето. Насекомите, които кацат върху капачето, пият от нектара, съдържащ специален химикал, който ги опива, и тъй като ръбът на устната е хлъзгав и гладък, "пияните" насекоми лесно падат в тръбата , която се свива в основата си. Веднъж попаднало вътре в растението, гибелта на жертвата е неминуема, тъй като в тръбата има насочени надолу ресни, които я повличат все по-надолу и не и позволяват да се измъкне. Когато достигне дъното на тръбата, насекомото се разгражда от ензимите, а ценните хранителни вещества се усвояват от растението.

Тези растения са идеални за перваза на прозореца и за двора. Така те ще ловят насекоми през цялата година, а вие ще се наслаждавате на прекрасни "кимащи" цветя.  Растенията имат нужда от допълнително подхранване, само в случай, че в определен момент популацията на насекомите е по-малка – веднъж в месеца се похранва с обикновена течна тор.

Обича светлите слънчеви места, но ако слънцето е прекалено силно, поставете пред саксията някакъв предмет, който да пази корените хладни.

Тези растения са идеални за перваза на прозореца и за двора. Така те ще ловят насекоми през цялата година, а вие ще се наслаждавате на прекрасни "кимащи" цветя. Обича светлите слънчеви места, но ако слънцето е прекалено силно, поставете пред саксията някакъв предмет, който да пази корените хладни.

Полива се обилно веднъж в месеца с прясна вода, за да се отстранят излишните хранителни остатъци. Тези растения се откриват близо до мочурища и блата, където те растат в торфа и торфения мъх. В домашни условия биха могли да живеят на открито, но трябва мястото да е закътано. Съществуват приблизително 8 вида сарациния, всеки от които варианти с различно местообитание. 

Лесно се засаждат в задържаща влагата почвена смес, която се съдържа по принцип в торфения мъх. Друга възможност е да смесите 70% торфен мъх, 10% торф, 10% чист пясък и 10% дървени въглища.

Дата: 23.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Сарациния
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.