Търсене:
Трицветна теменуга

Трицветната теменужка е често срещано градинско растение, което образува цели килими в синьо, пурпурно или лилаво, до тъмно розово, в различни комбинации. Те имат сравнително кратък живот, и са по принцип едногодишни или двугодишни. 

В средата на лятото някои видове теменужки започват да изглеждат доста рехаво и провлачено, затова е добре да бъдат подрязани до около 7.5 см. Това ще окуражи бързия растеж, а цъфтежът ще започне след няколко седмици. Необходимо е често да се почистват от увехналите листа и цветове, което ще попречи на образуването на семена.
 
Теменужките обичат богатата на хумус почва, с голямо съдържание на изгнили листа и тор, които обикновено се добавят през пролетта. Не е необходимо допълнително да бъдат наторявани, това единствено би могло леко да засили развитието на листата. Би могло обаче през лятото да им се добави малко течен тор, съдържащ поташ, защото той благоприятства цъфтежа.

Теменужките могат да бъдат отглеждани и в сандъчета, но минималната им дълбочина следва да бъде 30 см. Поставят се на полусенчесто място, за да не изгарят от слънцето. Вземете резници през август или ранния септември.
Те трябва да бъдат с дължина 5 см.и да бъдат почистени от всякакви цветове или пъпки. Отстранете най–долните листа, оставете само 2 или 3 в горния край. Това се прави, за да не изсмукват излишните листа влагата от стеблото.
Добре е да вземете резник точно от мястото, където е възела на листото, защото там са концентрирани веществата, които са отговорни за образуването на корени. Поставете резника в почва или вода. Изнесете ги на открито, на полусенчесто място Корените би трябвало да се появят след 3 седмици.

Съвет на градинаря: Внимавайте за листни въшки през лятото и през зимата, ако е по – мека, а ако откриете такива, веднага напръскайте с подходящ препарат. Пазете теменужките също от голи и обикновени охлюви.

Дата: 24.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Трицветна теменуга
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.