Търсене:
Фуксия

Растението Фуксия е многогодишен градински храст, който вирее в умерен климат по целия свят. Отглеждат се главно като саксийни цветя. Фуксиите са много подходящи за висящи саксии, заради висящите си клонки и арките си цветчета, под формата на камбанка. Въпреки, че фуксията може да цъфти през цялото време от пролетта до есента на открито по планинските части (на Южна Калифорния), на закрито рядко цъфти за повече от три-четири месеца. Цветчетата растат по две на всяко листо на тънки, обикновено падащи стъбълца, дълги между 2,5-5 см. Цветовете може да са в почти всяка комбинация между бяло, розово, червено, пурпурно или лилаво.

По начало фуксията предпочита хладни дневни температури (15.5-21oС) и нощни температури с 12 градуса по-ниски. Хладните нощни температури са особено важни по време на ранният пролетен растеж, когато новопорасналото цвете се притиска и цветните пъпки се оформят. Цъфтенето спира при средна дневна температура над 24.5oС. По време на растежа поливайте когато повърхността на почвата изсъхне. През есента постепенно намалете поливането и увеличете периода между поливанията, за да подготвите фуксията за зимата.

В закрито помещение поставете фуксията на силна, непряка светлина близо до източен, западен или южен прозорец. На открито го поставете на сенчеста тераса или на друго място, където има частична сянка и защита от горещото следобедно слънце, тъй като хибридните фуксии не обича топлината и влажността. 

Фуксията може да се размножава чрез семена или чрез отрязване на връхно клонче. Семето покълва между 21-я и 28-я ден на температура между 21-24oС. Притиснете хубаво пръстта о поставете семето на повърхността. Покрийте семето с още един пласт пръст и притиснете отново. Ако решите да ги размножавате чрез клонки, то тогава ви трябва клонче, дълго около 15 см с две-три двойки листа по него. Клончето трябва да е от млад, зелен израстък и размножаването да става през пролетта. Махнете най-долната двойка листа и поставете клончето във влажна, гниеща почва до основата на най-долната двойка листа. Покрийте всяко стръкче в саксията с найлон и ги дръжте на топло място с богата, непряка слънчева светлина. Вкореняването става ок. третата или четвъртата седмица. Преместете стръкчетата вече с корени в саксии с обикновена смесена пръст и ги притиснете добре така, че да растат балансирано в саксията.

Дата: 24.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Фуксия
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.