Търсене:
Цимбидиум

Това е една от най-често срещаните орхидеи за отрязан цвят. Продават се както цели цветни стъбла, така и отделни цветчета потопени в специални шишенца пълни с вода.

Начинаещите градинари могат да срещнат трудности при цъфтенето, тъй като често се полагат повече грижи от необходимото. Цимбидиумът изисква ниски нощни температури през лятото и промяна с поне 5° повече през деня. Не обичат течения или прекалено високи температури. През топлите месеци може да поставите в градината на светло място без директно слънце. При първите символи на застудяване приберете обратно у дома. Основно правило е да не позволявате да изсъхнат. Поливайте на 10-14 дни през зимата, когато темпетатурите са по-ниски и до два пъти седмично през лятото в горещи дни.

Нуждаят се от 20-25° през деня и до 10° по-ниска температурата през нощта. Осигурете 15-16° през ноща, като увеличите въздушната циркулация и влажност.

Правилния тор през правилното време. Ползвайте тор със съотношение 30-10-10 през периода на растеж - пролет и лято. Към края на лятото сменете съотношението на 10-30-20 - това ще спомогне да се сформират цветните стъбла. През зимата се тори веднъж месечно. През останалото време торете на всяка една до две седмици според описанието на опаковката.

На всеки 2 до 3 години преди кората, която ползвате да се е разпаднала. Най-подходящо за това време е напролет, след цъфтежа. Пресаждайте внимателно в средно едра смес, като осигурите добро проветрение и предвидите място за 2 годишно прорастване. Използвайте рохкава смеска от средно едри борови кори, едър перлит и торф. След като отделите внимателно корените, поставете в саксията, така че новоизрастващите псевдолуковици да са далеч от ръба, полълнете внимателно със смеската и притиснете.

Светлината е най-важният фактор за доброто развитие на вашата орхидея и спомага за силен растеж. Липсата на светлина е честа причина за отказ от цъфтеж при възрастни растения. Избягвайте силно слънце по обяд.
Размножаването е неприложимо в домашни условия.

Дата: 26.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Цимбидиум
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.