Търсене:
Очарователното шарено Зеле

Шареното зеле обича студа, от ниските температури листата му стават още по-ярки. Няма истинска есен и зима без "лелка Зелка". Тя обаче може да играе главна роля не само в кухнята, но и в цветната градина и на терасата. През последните години декоративното зеле е високо ценено от цветарите.

Родината на този интересен вид е атлантическото крайбрежие на Западна Европа. Представлява двугодишно растение израстващо до 60 см височина с голи, зелени, сивозелени и тъмновиолетови листа. Срещат се и хибридни форми с розетки от листа, окрасени в розово, пурпурно или бяло зелени, гладки или вълнообразни. Пълното си развитие растенията достигат в края на лятото. Те са светлолюбиви и леко понасят пролетните и есенните мразове. По-студените дни засилват ярката багра на листата им. Декоративното зеле може да се развива и на полусянка, но в такъв случай окраската му няма да е толкова интензивна.

За да се развиват добре декоративното зеле трябва да го засадите върху върху глинести и песъчливи почви богати на хумус. Поливайте често и подхранвайте растенията. В началото внасяйте азотни и органични подобрители, това ще ускори растежа им. Ако почвите са по-подородни, 2-3 подхранвания с интервал от 10 дни са достатъчни. На бедни почви обаче, са необходими поне 4-5 внасяния. Поливайте обилно в сухо време.

Ако искате да отгледате това интересно растение във вашата градина, може да засеете семената през март в саксии. Запълнете съдвете с със торф, листовка и пясък в съотношение 2:2:1 и полейте след това. Във всяка саксия се сложете по 2 семена на дълбочина от 1 см и засипете със субстрата. Ако температурата на въздуха е 18-20 градуса, първите стръкчета ще се появят след около 5 дни. При по-ниска температура прорастването ще стане по-късно. През пролетта, може да пресадите растението на открито. Декоративното зеле се засажда по единично или в групи. Ниските сортове са подходящи за цветни бордюри.

Дата: 26.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Очарователното шарено Зеле
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.