Търсене:
Фаукария

Това растение не се среща често в колекциите на любителите, въпреки че опредфелено заслужава внимание. Латинскогто наименование в превод на български означава "челюсти". Наистина сочните листа със зъби по краищата напомнят за разстворена челиюст на хищник.Причудливият външен вид, ярките, големи цветове и продължителността на цъвтежа поставят фаукарията между едни от най-интересните декоративни растения.

Родът включва 33 вида и 4ри разновидности.Обитават югоизточната част на провинция Кейп в Югозападна Африка. Годишното количество валежи там е едва 200-300 мм, а температурата достига до 50 градуса по Целзий. Фаукариите са типични сукуленти, способни да понесат продължително отсъствие на влага. Те са многолетни растения с много къси стъбла. Всяка розетка се състои от 5-6 чифта листа, разположени кръстообразно. Те са светло или тъмнокафяви, с бели или тъмнозелени точки под формата на пунктир.Цветовете са единични, големи - до 7 см, с многочислени, изящни златисто-жълти, жълти или бели листенца.

На 3-4 годишните листенца се образуват 5-6 цвята, всеки от които изкарва по 6 до 8 дни преди да увехне. Тъй като са типични слънцелюбиви растения, фаукариите разстварят своите цветове през втората половина на деня, а привечер ги затварят. В стъдено или облачно време цветовете изобщо не се отварят.

Фаукариите се размножават най-лесно чрез семена (след изкуствено  опрашване) или вегетативно. В парникови условия вегетацията започва от април - юни и завършва през новмври.От декември до април е периода на покой. Тогава растенията се поливат рядко и само когато е сравнително топло и слънчево, иначе корените и стъблата загниват. По времето на растеж е добре да се торят с разреден балансиран тор за цъвтящи растения.

Фаукариите се развиват добре само при наличието на пряка слънчева светлина. В противен случай се издължават, стават дребни и не цъвтят. Между множеството фаукарии има видове, които се отличават с бърз растеж, големи размери на листата и цветовете. Към тях се отнасят F. grandis, F. Smithii, F. Tigrina. С големи цветове се отличават F. Coronata, F. Cradockensis, F. Longifolia.Продължителен период на цъвтеж имат F. Grandis, F. Bossheana, F. Paucidens, F. Tigrina и F. Uniondalensis.

Дата: 27.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Фаукария
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.