Търсене:
Засаждане на декоративни растения

Засаждането на декоративните растения е акт на любов и съпричастност към природата

Засаждането на дворните растения може да се извършва почти целогодишно, с изключение на снежните месеци. Растенията, които ще засаждате, задължително трябва да са отгледани в съдове - саксии, контейнери и твърди черни пластмасови пликове. Растения с голи корени или коренови бали, увити в найлон, не са произведени професионално и прихващането им е по-трудно. Преди да започнете засаждането, разгледайте проекта или схемата, която имате. Определете точното място на всяко растение! След като закупите всички неоходими растения, подредете ги в двора по местата им и едва след като сте доволни от гледката, започнете засаждането. Винаги копайте дупка поне с четири пръста по-широка и по-дълбока от съда, в който е отгледано растението. За дърветата този толеранс трябва да е около педя. На дъното на дупката се слага смес от прегорял оборски тор, пясък и рохкава почва: една шепа за сезонни цветя, две шепи за многогодишни цветя, рози и малки храсти, една лопата за едри храсти и малки дръвчета и четири лопати за едроразмерните дървета.

След засаждане почвата се притъпква и се полива обилно с прясна вода: половин литър на сезонно цвете, два литра за многогодишно цвете, роза и малък храст, десет литра за едър храст и малко дръвче и петдесет литра за едроразмерни дървета. В следващите няколко седмици поливането трябва да е редовно, за да осигурите вкореняването и прихващането на растенията. След първата година поливането навлиза в ритъм, който е в зависимост от вида на всяко растение. След засаждане дърветата се нуждаят от укрепване, за да растат прави.

Засаждането на вкоренени клончета и листа от стайни цветя може да се извършва през цялата година. След като поставените в пясък, вода или перлит клончета и листа образува гъста коренова мрежа, снабдете се с рохкава торфо-почвена смеска и съответния брой саксии. За предпочитане е това да става в малки саксии, за да могат корените да се развиват равномерно. Няма нужда да се притъпква прекалено силно, защото корените са изключително нежни и има опасност да ги нараните. След засаждане сложете всяка саксия в мивката и полейте с бавна струя в продължение на една минута.

Засяването на семена е деликатна дейност. За предпочитане е това да става в големи саксии или в сандъчета. Почвата трябва да е фина, рохкава и отцедлива, за да не задържа вода, от което семената могат да изгният. Семената се сеят на дълбочина два пъти големината им. Дребните семена могат да се смесят с пясък, за да се посеят по-лесно. Важно е съдовете със засяти семена се поставят на топло и светло място, защитени от преките слънчеви лъчи. Поливането трябва да е внимателно, за да не изровите семената от почвата.

Източник: Снежана Димитрова
Дата: 15.04.2004 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Градина | Засаждане на декоративни растения
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.