Търсене:
Разновидности на Външните Настилки

Външните подови настилки, най-общо се подреждат в две основни групи. Такива за промишлено приложение и декоративни. Основно изискване и към двата типа настилки е да са устойчиви на външни влияния, т.е. да са светлоустойчиви, влагоустойчиви, устойчиви на температурни колебания и др.

Външните настилки за промишлено приложение трябва да притежават изключителна здравина и устойчивост, тъй като тяхното приложение е свързано с огромни натоварвания, най-вече на натиск и удар. Такива настилки са стандартите армирани бетони, цимент, асфалт и т.н. Изискванията към декоративните външни подови настилки не са много високи, но въпреки това, освен гореизброените свойства, те трябва да са и дълготрайни, да не изменят първоначалните си форми и размери и да запазват визията си с времето.

Една от най-големите групи външни настилки са тези от естествен камък – мрамор, варовик и т.н. Макар, че са стабилни във времето, те имат специални изисквания към нивелацията и фугите при монтажа. Друга голяма група са теракотата и гранитогреса. Те позволяват широка гама от цветове и вариации, но не са достатъчно студоустойчиви и често се пукат при циклична смяна на температурата. Наред с това изискват специални и много скъпи фугиращи смеси, които да компенсират топлинните разширения.

Друга много популярна група външни настилки са тези от естествена дървесина. В нея влизат скъпи екзотични дървесини като тиковата, листвениците и други. Макар, че те носят усещане за уют и топлина, тяхната поддръжка е много скъпа и трудоемка. Свойството на естествената дървесина да поема влага и да избледнява под въздействитето на ултравиолетови лъчения води до необходимостта от третирането и с минерални масла, специални лакове, което неминуемо води до нарастване на себестойността на материала във времето.

Един нов вид подови настилки добива все по-голяма популярност напоследък - т.нар. дървонапълнени полимерни композити. Те представляват смес от дървесни фибри и термопластичен полимер с различни добавки, подобряващи неговото поведение на външни влияния. Този тип външна настилка отговаря на изискванията като здравина, атмосферо и водоустойчивост, светлинна стабилност и пр. Също така изглежда и носи усещането на естествената дървесина, но не изисква абсолютно никаква поддръжка и третиране с масла или лакове. А измиването с вода и четка са напълно достатъчни, за да се запази първоначалният му вид.

http://darvolex.com

Източник: Иван Славков
Дата: 08.09.2009 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Градина | Разновидности на Външните Настилки
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.