Търсене:
Искате ли да си засадите в двора аметист?

Amethystea caerulea Turquese

Няма никакъв проблем да осъществите това, стига да знаете как. Не става дума обаче за скъпоценни камъни, а за растението син аметист.

Родина на това цвете със странно име е Азия. Самото наименование идва от блестящите му сини цветове и последвалите ги тъмно-сини плодове. Не си мислете само, че зеленината, която на външен вид силно прилича на полско растение, е средна класа. Нищо подобно! Синият аметист е високо ценен от градинарите и отглеждането му си смята едва ли не за въпрос на чест. Още повече, че погледнат дори като обикновена зеленина, той пак е много ефектен - назъбените му листа са с изключително красиви сини кантове.

Отглеждането е основният проблем. Трудностите започват от самото начало и ако не сте подготвени, по-добре не се захващайте.

За разлика от повечето градински растения, синият аметист не се сади от разсад, а от семена директно в земята. Добре премислете къде ще сторите това, защото оттук нататък не трябва да се мърдат. Сади се в средата на април, но с това работата не свършва. Саденето се повтаря многократно до юни. Това се прави, за да е сигурно поникването на поне част от материала. Ако аметистът започне да расте много бурно, то не правете опити да прехвърляте част от стръковете на друго място - директно изкоренявайте излишните! Идеалният вариант е да има 25 см от един стрък до друг. Така ще бъдат по-красиви и по-пищни.

Като цяло при избора на място е важно да се направи много внимателна преценка. Мястото трябва да е открито и много слънчево, но в същото време почвата да е влажна. Само с поливане няма да постигнете добри резултати. Самата пръст трябва да е влажна.

Цъфтежът започва през юли и продължава до октомври. Почти веднага се появяват и плодовете. В зависимост от хранителния състав на почвата стръковете на аметиста могат да достигнат и 80 см на височина. Те могат да се сушат и използват за зимни букети.

Източник: Куна Плуговска
Дата: 26.08.2004 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Градина | Цветя | Искате ли да си засадите в двора аметист?
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.