Търсене:
Циганче в мократа леха

Популярното цвете цъфти с множество красиви багри

Проливните дъждове не престават, а иде есен и не е зле да освежим оклюмналите цветя в лехите. Ако ги прегледаме внимателно, ще видим, че някои от тях вече са с изгнили корени или са поразени от т. нар. болести на влагата. На други определено не им понася многото вода в почвата, но все още се държат. Излишно е да опитваме да ги спасим, най-добре е да ги изкореним и на тяхно място да засадим влагоиздържащи и непретенциозни растения.

Най-подходящо е циганчето (Impatiens New Guine). Наричат го така заради това, че вирее и при най-неблагоприятни условия. Освен това цъфти от май до октомври с изключително разноцветни, весели цветове.

Руснаците му казват "мокрий Ванка", защото предпочита винаги почвата му да е почти подгизнала или още "огонек", заради ярките цветове. В цветарските магазини ще го срещнем още с имената балзамина или върбинка.

Циганчето може лесно да се захваща и да се отглежда от начинаещи градинари. Освен това не се нуждае от кой знае какви допълнителни грижи и подхранване. То е сред най-евтините цветя, ако решите да си го закупите от разсадник или цветарски магазин. Може чудесно да се захване и приспособи към вашата градина дори в средата или края на лятото.

Облагородяват го братовчеди от Нова Гвинея

Циганчето е едно от десетте най-популярни растения в Европа и САЩ. В последните десет години на миналия век сред най-продаваните цветя, твърдят вещи цветари. Циганчето цъфти в бяло, розово, оранжево, кораловочервено, цикламено, яркочервено, лилаво. Има и двуцветни, и кичести сортове. Днес цветарите търгуват с над 120 варианта на това цвете.

Културните и селектирани варианти на циганчето се размножават сравнително лесно с вкоренени резници и по-трудно със семена. Те са по-светло- и по-топлолюбиви от тези в градината на баба и предпочитат рохкава, хранителна почва, добре реагират на подхранване. При недостатък на светлина и влага, особено през зимата, листата му може да опадат. Ако е достатъчно топло (температура не по-ниска от 15-16° С) и светло, циганчето ще цъфти и през зимата на перваза на прозореца. Заедно с бегониите и обичките то е подходящо за северни балкони и алеи, където слънцето наднича за кратко през клоните. Независимо че трябва да се пази от силното обедно слънце, обилната слънчева светлина стимулира цъфтежа му.

Източник: Теменужка Здравкова
Дата: 21.08.2003 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Градина | Цветя | Циганче в мократа леха
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.