Търсене:
Облагородяване на плодни фиданки

В практиката често е необходимо да се подобрят качествата на някои овощни дръвчета - диви круши, череши, джанки. За целта се извършва т.нар. присъждане (облагородяване). По този начин се получава и разсадъчният материал от млади овощни дръвчета. Въпреки че те могат да се размножават чрез семена (полово), основният начин за запазване на ценните им сортови качества е вегетативното размножаване чрез присаждане. Под присаждане се разбира съединяването на отделни части от един вид върху друг близкородствен вид, при което след време двете растения срастват. Дървото, върху което се присажда новият вид, се нарича подложка, а новият вид - присадка. Присаждането е успешно само върху дървета, които са на възраст от 8 до 10 год.

Познати са около 200 различни начина за присаждане. Най-широко се прилага присаждането на калем и на пъпка. Калемите са добре развити едногодишни клонки от южната страна на дърветата с 3-4 пъпки. Калеми от ценни сортове се събират - подбират се и се изрязват - в края на зимата. Заравят се в добре промит черен пясък на тъмно и хладно, а от време на време се поливат. Присаждането на калема може да се направи по няколко начина - на разцеп, на кози крак и под кора. Присаждането под кора е най-лесният и най-широко разпространен метод от любителите овощари. Обикновено се извършва по време на активно сокодвижение, което най-често съвпада с цъфтежа. Клонките, върху които ще става присъждането, не трябва да са по-дебели от 5-6 см. Те се изравят предварително, а в момента на присаждането се опресняват и заглаждат. В кората с ножче се прави вертикален разрез с дължина 3 см. В долният край на калема също се прави вертикален отрез със същата дължина, разположен срещу добре развита пъпка. След това калемът се втиква в размера под кората така, че двете части да са добре прилепени една към друга, а най-долната пъпка да бъде от външната страна. Мястото на присаждането се привързва с лико и се замазва с овощарска замазка, приготвена от добре замесени един кг разтопен асфалт и 200-300 гр мас. Замазката се съхранява в добре затворени кутии и преди употреба се разтопява на водна баня. Върху присадените калеми се оставят 2-3 пъпки, а в горният им край се прави отрез по ъгъл 45º. След прорастване на присадените калеми превръзката се срязва, за да не се вреже и нарани клонката.

Присаждането на пъпка, наречено още окулиране, се прилага само на клонки или дръвчета, не по-стари от 2-3 г. и не по-дебели от 1-2 см в диаметър. Провежда се през пролетта на будна пъпка със събрани през зимата резници. Възможно е присаждането и на спяща пъпка, което се прави от края на юли до началото на септември, като резниците се подбират в момента на присаждането. Присаждането и в двата случая става по един и същ начин. Върху подложката се прави Т-образен нарез на кората с дължина 2-3 см. От резника се изрязва щитче - пъпка заедно с тънък слой дървесина с дължина 1,5-2 см под 1-1,5 см над нея. С помощта на ножче пъпката се поставя на 0,5 см под напречния разрез. Частта от щитчето се премахва, за да бъде покрито от кората. След това то се привързва внимателно с лико, като се внимава да не се засегне самата пъпка. Присаждането е успешно, ако след 15-20 дни листната дръжка се отронва при леко докосване. Тогава превръзката се срязва на противоположната страна на присъдената пъпка.

Дата: 17.04.2001 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Градина | Цветя | Облагородяване на плодни фиданки
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.