Търсене:
Поливането в жегите е деликатна работа

Дъждовалните системи са най-доброто за поливането на градината, тъй като се приближават до естествените дъждовни условия.
Декоративните и селскостопанските растения в дома ви или на открито в градината имат нужда от поливане целогодишно. През лятото обаче поради високите температури и бързото изпаряване на влагата от почвата се налага по-редовно да се грижите за флората.

На първо място, много важно е времето, когато трябва да поливате растенията. Водата се подава в почвата рано сутрин, привечер или след залез слънце, когато лъчите са слаби и температурата на въздуха е по-ниска. Това правило е абсолютно задължително, за да не причините шок в растенията, който може да ги убие. През деня от горещините флората се е нагряла и ако є сипете студена вода отгоре, няма да оцелее. Особено ако течността попадне върху листата на растенията, те бързо пожълтяват и падат.

През летните горещини няма кой знае какви различия в режима на поливане на флората в дома и на открито. И едните, и другите имат нужда от вода еднакво често, особено ако декоративните растения са на по-светло и слънчево място в къщата. По-рядко се поливат само видовете, които поставяте на прохладно и сенчесто място. Всички останали имат нужда от подаване на вода поне два пъти в седмицата. При големи горещини градината може да се полива и през ден.

Нуждата от вода може сами да откриете по някои признаци, които дават почвата и общият изглед на растението. Пръстта променя цвета си леко към изсветляване, когато е изпръхнала. Освен това може и сами да проверите какво е състоянието, като напъхате пръста си в нея. Така ще усетите дали има влага. Някои стайни растения се чувстват по-добре при непрекъснато влажна почва. Това са видовете с обилни листа и то от по-дебелите. Палмите също се числят към водолюбивите растения. Ако сте любители на кактусите, те имат нужда от минимални грижи относно поливането.

Най-евтино, но и най-трудоемко е поливането с маркуч.
Нуждата от поливане се разбира и по вида на растението. То клюмва, листата му омекват и леко започват да изсветляват. Ако забележите, че жълтее и краищата на листчетата започнат да се прегъват, това е сигурен признак, че сте поставили флората на изпитание, като сте забравили да я полеете.

Прекалено честото подаване на вода е пагубно повече за стайните растения. За тревата в градината, декоративната флора и селскостопанските видове то не е фатално. Дори и да прекалите, водата бързо попива дълбоко в почвата и няма опасност да навредите на растението. Освен това високите дневни температури се грижат влагата бързо да се изпарява от горния слой на почвата, където са корените на повечето видове флора. Особеност на стайните растения е, че те имат нужда от освежаване на листата чрез намокряне. За тази част от растението грижите са повечко. Едното поливане само не е достатъчно. Трябва периодично, поне два пъти в месеца да забърсвате листата от полепналия прахоляк, защото той затруднява фотосинтезата. Това може да става или чрез влажен парцал, а най-удобно и бързо е като къпете растенията във ваната с душа. Разбира се, през летните горещини това пак се прави много рано сутрин или късно вечер, за да не подлагате флората на резки климатични промени.

Важна е и температурата на водата, с която обливате растенията. Тя не бива да е ледена чешмяна, а леко прохладна. Същото важи и за водата за поливане. Стайните растения са по-капризни в това отношение, отколкото флората на открито. Саксийните видове обичат престояла вода. За целта най-удобно е да си купите голяма лейка и да държите отвора за наливане на течността открит. Пълнете съда с вода така, че последната да има време да отлежи поне 24 часа, преди да поите растенията. На пръсти се броят некапризните стайни видове, които търпят чешмяна вода.

На макара маркучът се навива бързо и удобно и е лесен за съхранение.

Освен това флората с обилни листа има нужда и от навлажняване с пръскалка. През лятото това се прави рано сутрин или късно вечер, за да не изгорите листата. Не ползвайте пръскалка за растенията на открито.

Друг важен момент е торенето на стайните видове. Най-често то се прави с течна тор, която се ползва според инструкциите на флаконите. Веднъж месечно е достатъчно да не забравяте подхраната на растенията с минерали. Сред многообразието от препарати най-евтини са българските, но що се отнася до качеството, чешките и германските държат лидерската позиция. Снабдете се и с различни видове тор. Те са профилирани за цъфтящи, богати на листа видове, както и балконска флора.
За растенията на открито и селскостопанските видове много важен е и начинът на поливане. Това не се прави директно върху флората. Най-добре е водата да се сипва леко встрани от корените. Когато това са домати, краставици или други зеленчуци, те обикновено са подредени на лехи. Правилното поливане изисква да оформите улеи между самите лехи и в тях да подавате водата. Така научавате растенията да не мързелуват, а да се стремят да се докопат до водата наоколо.

За стайните растения ви е достатъчна проста лейка или шише, но за поливането на градината ви трябват ред приспособления. Най-елементарното оборудване се състои от маркуч, който да прикачите към дворната чешма. Ръчното му навиване не е удобно. Ако ви е по джоба, по-добре се снабдете и с макара. На нея маркучът се навива бързо, лесно и удобно, а и е практично за съхранението му. Добре е да се снабдите с различни накрайници на маркуча, които подават водата с разнообразни по форма и дебелина струи. Предлаганите видове в магазините са изключително разнообразни. Истинска красота за градината са вносните системи за поливане, които са скъпички. Те се монтират из цялата градина. Достачно е само да развиете кранчето и водата хуква към флората в перфектна имитация на природните условия, тоест максимално се доближава до капковидното поливане, характерно за дъжда. Ако не можете да си позволите такова оборудване, вариант е купуването на няколко дъждовални уреда с различен диаметър. Някои от моделите допринасят и за красотата на градината, като танцуващите маргаритки например. Те имат поне две предимства  хем не се налага да държите маркуча и да обхождате цялата градина, докато полеете всичко, хем разхубавяват пейзажа.

Ако всичко това не е по джоба ви, остава вариантът да обхождате градината с маркуч. Добър избор откъм зравина са трислойните модели. За 25 метра маркуч с дебелина три четвърти цола предвидете около 26-28 лв. Същият метраж, но по-тънък модел  половин цол, ще ви излезе наполовина откъм цена. За макара отделете още 25 лв.

Източник: Йорданка Великова
Дата: 09.04.2005 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Градина | Цветя | Поливането в жегите е деликатна работа
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.