Търсене:
Агератумът е най-подходящ за бордюри и килими

Разсадът се прави още през януари, а напролет се пресажда на открито

Да се садят летни цветя в градината в последния летен месец е меко казано излишно занятие. Но нищо не пречи да се планира отсега растителността за следващия топъл сезон. Това, разбира се, съвсем не означава да подготвяте разсад, а само да предвидите какво и как ще садите.

Ако сте от лаиците в градинарството, в никакъв случай не се хвърляйте на нещо много ефектно, но трудно за поддържане. Най-добре започнете с растение, което не изисква специални грижи, но пък радва окото с красиви цветове. Точно такъв вариант е агератумът (Ageratum houstonianum).

Нежното растение с миниатюрни пухкави цветове се среща в две основни разновидности: за бордюри и за килим. Първото ще рече, че стръковете израстват на определена височина и са подходящи за очертаване на различните зони в градината. Второто - че са нискорастящи и покриват почвата, досущ като цветен килим. Между другото те стоят много добре и в саксия или в контейнери по перваза на терасата.

Съществува и една трета, по-малко разпространена разновидност на агератума, която достига завидна височина. Това е Dondoschnittperle. Тя се извисява на цели 70 см от земята, а цветовете и са разположени по върховете на стъблата. Обикновено цъфти в розово-лилаво. Ако попаднете на нея, основното условие, което трябва да спазите, е изборът на място. А именно на добре осветено място с влажна почва.

Първите два вида са определено по-интересни за отглеждане, а и доста по-ефектни. Те са изключително благодатни растения и понасят дори груби грешки в грижите. Като цяло виреят и на суша, и на влага. Няма опасност да засъхнат, ако случайно забравите да ги полеете една седмица. Нито пък ще им се развалят цветовете. Но има специфични неща, различни за различните сортове.

Сред най-разпространените агератуми е Wedgewood. Растенията от този сорт не надвишават 15 см, а цветчетата, разположени на съцветия, са едва 1 см в диаметър. Дребните размери обаче се компенсират от богати съцветия, обагрени най-често в синьо и по-рядко в розово. Сортът цъфти по правило от юли до октомври. Това е идеалният вариант за саксии.

Най-подходящо е да бъдат поставени на слънчево място, в краен случай на шарена сянка. Да се внимава с поливането - почвата на този сорт в никакъв случай не бива да засъхва изцяло!

Другият популярен вид е Blue Blanket. Добре е да знаете, че семената на този сорт се сеят като разсад възможно най-рано - в средата на януари, а през април/май се пресажда на открито. На височина тази разновидност достига 20 см, а цветовете й са синьо-розови. И този вид може да отглеждате в саксия.

Нискорастящ сорт е и Blue Hawaii, който се отличава от останалите по лавандулово обагрените си съцветия. Отглежда се досущ като Blue Blanket.

Сред по-високите видове, подходящи за бордюри, най-добрият избор е Old Grеy. Той се издига 50 см над земята и цъфти в нежно лилаво. Периодът на цъфтеж зависи най-вече от това кога сте насадили растението. Ако искате да имате ранни цветове, то трябва да направите разсад още през февруари/март и да го извадите на открито през май. Съществува вариант да се сади директно на открито, но това не трябва да става преди май.

Pink Ball е сред най-атрактивните сортове. На височина не надвишава 20 см, но цветовете му варират от бяло до тъмно-розово.

Източник: Радка Коцева
Дата: 21.05.2005 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Градина | Цветя | Агератумът е най-подходящ за бордюри и килими
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.