Търсене:
Каменната стена обича стръмен двор

Ако дворът ви е на стръмно място, направете го терасовиден или само на едно място издигнете нещо като подиум, върху който засадете цветя. Ефектът е неочаквано добър. За да стане това, направете каменна стена, с която да отделите кът или да оформите терасите. Същото бихте могли да направите и ако пространството около къщата е достатъчно голямо.

Първо седнете и помислете. Огледайте хубаво мястото и преценете наклона, посоката и кой е най-неугледният кът.

Дали си струва на избраното място да строите градинска тераса, или просто да засеете райграс, тъй като нищо повече не може да се направи. Изберете най-стръмната част и започнете оттам. Може да пресечете двора напряко или само донякъде в частта му по-далеч от улицата и входната порта. Ако къщата е на средата, оставете стръмна пътеката от портата към входа на къщата. А от двете страни направете терасите - ще постигнете доста тържествен ефект. Или... По-добре сами развихрете фантазия. Ако сте начинаещи или силата ви не е в проектирането на дворни пространства и стенички, посъветвайте се с опитен съсед или приятел, или направо със специалист.

След като сте избрали и проектирали мястото, идва ред на стеничките. Ако се правят любителски, те не трябва да са високи повече от 80 см, оптималната височина е 40-50 см. Подсечете предварително склона, за да има по-голям ефект, а с излишната пръст подравнете горната и долната тераса (горната задължително е равна, дори ако се наложи да носите пръст от другаде). В основата на стеничката, която ще направим по "сухия" способ - без да използваме вар или цимент, се изкопава траншея. Тя е с еднакви стени и дъно, равни на 1/3 от височината на стената. Ако стената е висока 60 см, траншеята трябва да е с дъно и стена по 20 см. Тя се запълва с чакъл и дребни камъчета, които хубаво се затъпкват. Да не забравите да поставите в траншеята пластмасова тръба, монтирана под известен наклон към страната на склона, която да отвежда подпочвените води. След това редете камъните един върху друг, като ги подбирате да си пасват добре. Най-красиво и със старинен ефект се получава, ако подберете различни по големина речни камъни. При подреждането им, за повече стабилност, поставете всеки десети камък напряко на другите.

Пространството между стената и склона запълнете с чакъл и едър пясък и хубаво утъпчете. Това се прави едновременно с изграждането на стената, в противен случай, като почнете да насипвате чакъла, стената може да се събори върху краката ви.
За още по-голяма стабилност напъхайте по-малки камъчета в пролуките между големите. Или натъпчете там пръст и засадете лесно хващащи се цветя и растения - латинки, здравец и невени. Така ще имате не просто каменна, а цветна стена в иначе непригодния на пръв поглед за лехи двор.

Източник: Теменужка Здравкова
Дата: 23.03.2005 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Градина | Цветя | Каменната стена обича стръмен двор
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.