Търсене:
Как да постигнем по-зелена трева

Неведнъж сте надзъртали в съседския двор, откривайки завистливо, че тревата там е по-зелена от вашата. Ето няколко тайни, които опитни градинари разкриват, за да отвърнете на удара и полянката ви да заухае пленително свежо.

Първо се убедете, че тревата не е просто зелен килим, който отвежда до дома ви, а обширна територия от индивидуални растения, нуждаещи се от грижи. Тучна зелена морава се постига с доволно количество "хранителни добавки" за растения, сиреч тор, контрол над плевелите, подходящ режим на косене и обилно поливане.

Много са факторите, които налагат избора на трева за дадена ливада. Най-важен е климатът. Затова се избира подходящ сорт. Предлаганите у нас семена са много и с различни характеристики. Освен това сочните морави са микс от сортове, за да се извлече предимството от силата и здравината на всеки тип. Има семена, които виреят на силно слънце, други - на сянка. Третият вид са смески, издръжливи на интензивно движение. Засаждат се за спортни терени. Използват се и за зеленина около беседки. Тези треви са жилави и устойчиви, но качествата им се проявяват едва през втората година.

Препоръката на спецовете е тревата да се "подстригва", когато е суха и висока 8-9 см. Не бива да се подрязва по-ниска от 6 см. Не носете сантиметър в джоба си, но и не режете повече от 1/3 от височината на тревата. Направите ли я много ниска, може да я "стресирате" в периоди на големи горещини и да доведе до отслабване на корените. Освен това ще намалите и "имунитета" срещу засушаване и утъпкване.

"Фризирането" с косачка стимулира растежа и увеличава гъстотата и плътността й. Най-универсален е съветът: да се коси по-често и не много ниско. Така се получава гладка и мека зелена постеля. Ливадата се коси два пъти седмично през май- юни, в останалото време веднъж на седем дни.

При торенето под тревата се вкарват азот, фосфор и калий. Има и комбинирани торове, които се разлагат бавно и подхранват почвата дълго. С тях се тори 4-5 пъти на сезон. Торовете са в гранулиран вид и е най-добре да разпръскват със сеялка. След това трябва да напоите площта, за да се разтворят гранулите и вече втечненият тор да проникне в почвата.

Полива се през цялото лято, като най-подходящото време е сутрин рано, късно вечер или през нощта.

В борбата с плевелите пък се използват специални препарати (хербициди), които избирателно унищожават определени видове плевели, без да повреждат тревата. Най-често се препоръчват препаратите "Раундъп Биосила" и МАТОН 600ЕК.

Подходящи сортове

Пасищният (английски) райграс е непридирчив към почвените условия, бързо пониква, издръжлив е на утъпкване.

Ливадната метлица пониква бавно, но е устойчива на засушаване и на студ. Издържа над 10 години.

Червената власатка също расте бавно и се развива много добре на по-леки почви. Понася сянка и студ. Бялата полевица вирее най-добре във влажни хумусни и тежки почви. Бързо се възстановява след утъпкване, образува отличен чим по гъстота и цвят.

Подходяща е и за спортни терени. Понася добре студовете, но на суша не издържа. Тръстиковидна власатка се развива на влажни и сенчести места. Много добре издържа на утъпкване. Добре се приспособява към студени зими, към сухи периоди през вегетацията и вирее на солени почви.

Овчата власатка изниква на сухи, бедни и песъчливи почви. Тя е ниска гъстотуфеста трева. Настанява се върху площите бавно и трудно, но има нежен чим, издръжлива е на болести, може да бъде потисната от други тревни видове.

Източник: Боряна Колчагова
Дата: 19.02.2005 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Градина | Цветя | Как да постигнем по-зелена трева
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.