Търсене:
Антуриум

Антуриумът е прекрасно цвете с масивен овален цвят и плътни листа, което се отглежда предимно за направата на букети, но не рядко – и като стайно растение. Може да цъфти целогодишно. Отделните цветове издържат около 3-4 седмици.

Родът включва повече от 800 вида, разпространени в тропическите райони на Америка. Родината на растението е Югозападна Колумбия и Северозападен Еквадор, където растението расте във високите влажни субтропични гори.

Антуриумът е епифитно растение с късо стебло и многочислени корени. Листата са продълговати, във формата на сърце, дълги до 25 см. Цветовете са силно декоративни, приличат на широко сърце, ярко червени или бели, по-рядко – розови.

Със своята аристократичност и елегантност антуриумът е често предпочитано цвете за букети, особено за сватбени или за рождени дни.

Антуриумът се отглежда предимно за направата на букети, но често се отглежда и като стайно растение. Понякога той се чувства по – добре в домашни условия, отколкото в оранжерия. Така той може да цъфти целогодишно. Отделните цветове издържат около 3-4 седмици.
Родът включва повече от 800 видов епитафни растения и лияни, разпространени в тропическите райони на Америка.

Родината на растението е Югозападна Колумбия и Северозападен Еквадор, където растението расте във високите влажни субтропични гори. В превод от гръцки името на растението означава “цвете – храст”. Това е епитафно растение с късо стебло и многочислени корени. Листата са продълговати, във формата на сърце, дълги до 25 см. Цветовете са силно декоративни, приличат на широко сърце, ярко червени или бели, по – рядко - розови. Плодовете имат ярко оранжев цвят.
 
Грижи: Температура: 18-24° С , през зимата – не по – малко от 15° С.

Поливане: Полива се с възможно най – мека (дъждовна) вода. Както азалията и въобще блатистите растения, антуриумът има нужда от реагираща на киселини почва, ето защо, ако водата, а която го поливате, съдържа варовик, листата ще пожълтеят. Поливайте повече пролетта и лятото, а през зимата – умерено.

Подхранване: Веднъж на 2-4 седмици през пролетта и лятото. По време на растежа се препоръчва да се добавя течен тор към водата.

Почва: Най–добре антуриумът расте в груба, хумусна почва, която пропуска добре водата. Добре се развива и в готови смески. Добра комбинация е пръст, торф и пясък в съотношение (1:1:1), като се добавят малко дървесни кори и дървесен мъх.

Влажност: Обича високата влажност на въздуха. Често трябва да се пръскат листата. Температура: 18-24° C, през зимата – не по-малко от 15° C. Полива се с мека дъждовна вода. Най-добре расте в груба, хумусна почва, която пропуска добре водата. Не обича пряката слънчева светлина.

Размножаване: По - лесно е да се отделят малки екземпляри или отделни отводи, който почти винаги се вкореняват. Още по удобен е метода с въздушни отводи, където на стъблото бързо се образуват нови корени.

Дата: 07.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Антуриум
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.