Търсене:
Араукария, стайна ела

Родината на Аруакарията е Норфолкските острови, Чили. Род иглолистни дървета от семейство араукариеви. Височина 60-70 m, има 18 вида. Дървесината се използва в строителството и за мебели.

За първи път араукарията се е появила в Англия в края на XVIII в. Нейните семена били донесени от капитан Джордж Ванкувър, който изучавал чилийското крайбрежие. Тези дървета имат привлекателна пирамидална форма и ги засаждат в градини и паркове.

В България се отглежда само в оранжерии с декоративни цели. Декоративна араукаря е само за напреднали, тъй като не е лесна за отглеждане. Когато я купувате, трябва да внимавате да е расла равномерно и да има много иглички.
 
Място: Светло до полусенчесто, хладно и проветливо, с повишена влажност на въздуха. Това растение не е подходящо за централно отоплявани помещения! То е „единак” и има нужда от много място. През лятото се развива добре на открито, на светло място, защитено от пряка слънчева светлина.

Грижи: Важно е равномерното снабдяване с мека, темперирана вода. Погрижете се обаче и за  добро оттичане на водата, защото подгизването води до пожълтяване и опадане на иглиците. Преди всяко ново поливане горният слой пръст трябва да бъде леко засъхнал. От март до август се тори на всеки 14 дни. Особено подходяща е тор за азалии или рододендрони. Растението зимува при температура 5оС. През това време се полива пестеливо, за да не се стигне до засъхване на кореновата туфа. Пресажда се веднъж на 2-3 години. При смяната на съда се внимава стъблото да се покрие с пръст само до началото на корена.

Размножаване: Извършва се в късната есен със семена. Те покълват след около 4 месеца. В началото расте бавно, но след това се развива бързо и достига 21 м.  височина. Шишарката е сферична, разположена в изправено положение на женско дърво. Узрява за 2-3 години.

Съвет на градинаря: За поливане използвайте мека вода от филтриращата кана AquaFlor.

Дата: 07.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Араукария, стайна ела
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.