Търсене:
Глориоза

Родом от тропическа Африка, глориоза е национално цвете на Зимбабве. Името на Gloriosa Rothschildiana идва от латински и означава чест, слава. Това прекрасно и екзотично цвете е кръстенона барон Z.W. Rothschild, специалист по птиците, който купил цветето от Африка и го показал на изложение на Английското градинарско общество в началото на века. Цвета се състои от шест деликатно извити венчелистчета, накъдрени по края и оцветени в червено до вишневочервено, преливащи към жълто. 
 
Полива се умерено с чешмяна вода. Преполиването и застоялата вода в саксията са пагубни. Пресъхало растение може да се възстанови, ако го натопите в вода за няколко часа. Лека, хранителна почва. Подходящи са всички готови смеси за тропически видове.Подхранва се по време на цъфтежа всяка седмица. Идеалният вариант е течна тор, която се добавя към водата за поливане. Цветовете за много крехки и добре да не се мести по време на цъфтеж.  Подсигурете на глориозата добро слънчево място. Светло, без преки слънчеви лъчи. По обяд е необходимо да го засенчвате, ако случайно се намира на южен прозорец. В останалите случаи не е необходимо. Глориозата презимува като грудка. Държи се на хладно място. През март се засажда с подходяща саксиея и се поставя на топло до светъл прозорец. След като покара може да изкарате саксията на открито. Цъфти от април до края на август. През септември растението се внася отново в дома, където повяхва. Отрязват се всички изсъхнали листа, а луковицата се прибира.
 
Размножава се чрез семена, посяти през септември - октомври директно в готова почва или равни количества градинска пръст и тор. Поникването е бавно и най-често отнема 3-4 месеца. Новите растения бързо образуват грудки и цъфтят на третата година от засяването. Друг начин е разделянето на грудката напролет преди да се засади. Трябва да има пъпка на всяка от частите, на който разделяте. Поръсете разреза с счукани дървени въглища и оставете до 3-4 дни за да образува коричка, в противен случай рискувате да загние. Глориозата всъщност е вид лоза, задължително осигурете някаква подпора или въженца, по които да се увива.

Дръжте далеч от деца и домашни любимци. Химичните анализи показват, че всички части на растението са отровни. Поглъщането им може да е фатално!

Дата: 08.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Глориоза
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.