Търсене:
Зебрина

Зебрината е растение със сукулентно стебло, което пълзи около себе си, докато се образува гъст нискорастящ храст. Листата достигат дължина около 7 cм. Те са подредени равномерно по стеблото. Горната им повърхност е мъхеста, а украската е с цветовете на дъгата. От долната страна те са наситено виолетови, със сребристи линии. Краищата на листата са винено червени. Облите стебла са тюркоазени на цвят, с тъмно червени точки и петна.
 
Грижи: Наторяването, което не бива да е много обилно, спомага за ускоряване на растежа. Забрината рядко бива нападната от вредители и болести. Акарите могат да причинят деформация на стеблата. Обича от средно светли до полусенчести места. Почвата трябва да се поддържа влажна, но не и подгизнала. Ако тя е суха, растението ще е с малки листа и жълтеникаво на цвят.

Място: Родината на зебрината е Мексико. Предпочита почва, богата на органична тор. Дори и гледани в идеални условия, стайните растения провисват когато остареят, стеблата им грозно се източват и оголват, и само на върха остава снопче листа. Този проблем не съществува, когато растението се гледа като нисък храст, на открито. Голите участъци веднага се покриват с нови листенца. Ако решите да поокастрите зебрината, не очаквайте, че като другите подобни по форма растения, тя ще избуи по – бързо.За това ще е нужно много време. Изходът е да отглеждате новите растения от резници, поставени в нова пръст.

Размножаване: Рядко цъфти и рядко се размножава от семена. Резниците се потавят в почва, пясък или вода, до пускането на поне едно разклонение. През първите 1 или 2 седмици се полива добре, може да се поставят и директно в почва с много органична тор, за препоръчване в по–сенчестата част на градината.
 
Съвет на градинаря: В по–топлите места се отглежда като нискорастящ храст, в градината. Може да се използва и за създаването на ландшафт с тропически вид. Най–добре у дома расте в парници. Подходяща е и за висящи кошници. Със сложната си цветова окраска и орнаменти зебрината е много благоприятна за различни ландшафтни аранжировки. Неблагоприятни ефекти: Допирът до растението може да причини дразнене на кожата при хората, също и обриви при дворните кучета. Не е токсична за птици и влечуги.

Дата: 08.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Зебрина
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.