Търсене:
Екзотичната мандевила

Ако искате да смаете гостите си със стайна зеленина, изберете мандевилата. Екзотичното растение, познато още под името дипладения, е нещо наистина впечатляващо.

Родината му е Южна Бразилия, но може да вирее и у нас, стига добре да се грижите за него, разбира се. Мандевилата цъфти с прекрасни цветове обикновено от март до октомври. И дума не може да става за отглеждане в двор, тъй като родните климатични особености не позволяват това.

Малцина знаят, че цветето е роднина с широко разпространения у нас зокум. От същото семейство е и зелениката, която пък си расте на воля из нашите градини. Не така стоят нещата при мандевилата.

За нея е необходимо специално място в дома. Това означава да подберете нещо средно между светлина и шарена сянка. Решението е да заложите на шарена сянка, в която преобладават светлите петна. Но ако прекалите със светлината, растението може и да пострада. Първият признак, че слънцето му идва в повече, са навитите листа.

Освен това растението има нужда от много топлина през цялата година. Но не става дума за горещина. През лятото допустими са температури от 20 градуса, а през зимата те не бива да падат под 12-13 градуса. Иначе ще имате проблем.
Следващото, за което трябва да внимавате, е влажността. Почвата на мандевилата трябва да е постоянно влажна, но без да подгизва. Събирането на вода в саксията е пагубно за красивото цвете. Лесно ще избегнете този проблем, ако направите добър дренаж. Признак, че липсва влага, са отново навитите листа. Щом забележите този признак, бързо поливайте. Що се отнася до торенето, то се прави от април до края на лятото. За да се радвате на цветове напролет, трябва през февруари да подрежете ниско растението. Така то ще стане още по-красиво. И внимание! Млечният сок на мандевилата е отровен! Не го пипайте с голи ръце, за да не си навредите.

Дата: 20.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Екзотичната мандевила
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.