Търсене:
Хипеаструм

Представител на семейство Amaryllidaceae/Кокичеви. Големината на разцъфналия цвят на хипеаструма зависи от големината на луковицата. От една луковица с обиколка между 20-28 см могат да се покажат два цвята с по четири цветчета. Съобразно вида на растението времето за цъфтеж е в границите на октомври-април. Цъфти в бяло, розово и винено-червено.
 
В процеса на покълване на луковицата, не поливайте прекомерно. Потребността от вода нараства малко преди да се разпукат цветовете. Именно тогава е времето за торене. За да цъфти и следващата година, след периода на цъфтеж продължете да подхранвате, след август спрете торенето и силно намалете поливането.

Почти задължително е да направите дренаж на саксията от парченца печена глина – за да не се повредят корените от застоялата вода. Върху този най-долен слой изсипете лопатка саксиена пръст, оформена конусообразно. На върха на конуса поставете луковицата, а корените й разпределете около него. Запълва се с пръст, така че 2/3 от луковицата да се подават навън. Полейте с малко вода и оставете на светло и топло място – приблизително 20 градуса.

След като прецъфтят цветовете, дръжката се отрязва на около 10 см височина. Растението започва да расте на листа, което трябва да продължи към 10 месеца. Режат се листата и луковицата се изважда от почвата като се оставят корените. Така трябва да почива около 2-3 месеца след което се посажда отново. Цялата процедура е около 1 година (от цъфтеж до цъфтеж). Трайността на цвета е около 2 седмици.

Луковицата може да се съхранява няколко години без да расте (ако се наложи по някаква причина). Поставя се в торф, който не се полива и е на тъмно, растението спира да расте и се храни от луковицата. Лошото тук е, че тя намалява значително и след това, за да нарасне отново й трябва доста време (поне 2-3 години).

За да има вашия хипеаструм по-интензивна окраска го отглеждайте на много светло място. Важно е, обаче, по време на цъфтеж да не е изложено на пряка слънчева светлина, тъй като красивите му цветове не ще се задържат за дълго. Съветваме ви докато разцъфва да го преместите на по-хладно място.

Най-подходящото време за отделянето на дъщерната луковица е след цъфтежа, преди да започнат да се развиват листата, като дъщерната луковица трябва да е пуснала няколко свои корена и да има достатъчно листа.
За да радваме на тези красиви цветя е необходимо да се отгледат около 7 години, докато нарасне луковицата и започне да цъфти.

Тези, които се продават в магазините, изкарват първо стъбло с цветове (може и 2 или 3) и чак след това изкарват листа, достигащи до 1м дължина. През периода на цъфтеж луковицата изразходва силите си и е нормално дори да намалее малко. Това не трябва да ви притеснява. Оставете листата да растат, за да се храни луковицата и да нарасне отново.

По принцип трябва да цъфтят напролет. Зависи кога е засадена готовата луковица. Ако купите незасаден хипеаструм т.е. само луковица, когато и да го посадите след около месец ще започне да цъфти.

Дата: 24.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Хипеаструм
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.