Търсене:
Хауортия

Haworthia са представители на семейство Asphodelaceae, в което попадат също Алоето и Гастерията. В англоезичния интернет може да намерите най-различни съвети относно отглеждането им. Често дори и противоречиви донякъде. Това е така, защото има две групи ентусиасти, които споделят различни виждания за култивацията на Haworthia, а също и на месембите междувпрочем.

Първата група защитава тезата, че растенията трябва да се гледат колкото е възможно по-сурово или по-подробно обяснено, да се гледат така, както ги гледа и майката Природа в родната им Африка, където условията за живот са доста екстремни. Този краен подход е доста натуралистичен ако мога така да се изразя, но не и естетичен. При поливания само когато растението вече е почти изсъхнало и при оставянето на жарките лъчи на слънцето през най-горещите летни дни, ще имате растения, които безпорно ще са живи, но те ще бъдат доста непредставителни и некрасиви, винаги на ръба.

Другият подход е естетическият - на растенията се осигуряват оптималните условия за развитие и тогава те могат да ни радват със своя растеж и външен вид. Ако сравните снимки на месемби в хабитата им и такива на месемби в култивация, веднага ще разберете какво имам предвид.Ето защо когато/ако четете съвети за отглеждането на Haworthia трябва да имате предвид горните 2 фактора. На места можете да прочетете, че трябва да ги гледате при силна светлина, на други, че светлината трябва да е по-умерена. Каква е разликата?

В първия случай ще имате растение с червеникав цвят, с изсъхнали краища на листата и общо взето не много представителен вид. Във втория ще имате ярко зелено растение, което ще изглежда красиво. Все пак имакте едно наум! Някои от растенията наистина виреят на шарена сянка и ако ги изложите на силно слънце ще загинат. Поради наличието на много видове Haworthia е добре да намерите информация за конкретния вид и да отчетете нуждата от светлина. Ако не намерите, опитайте първо с шарена сянка или слаб интензитет и ако не сте доволни от резултата, сложете растението на слънце. Надявам се, ще отчетете и факта, че новозакупените или стоялите на сянка растения имат нужда от адаптационен период преди да ги изложите на постоянна светлина с по-висок интензитет.

Друга особеност на Haworthia е капризната им коренова система. Често се случва корените да отмират и много любители от целя свят се оплакват от това. Точна рецепта няма, но по-опитните споделят, че ако растенията се поливат по-рядко зимата, то шанса да си спестите процедурата по ревитализиране на корените се увеличават. Следете растенията си от това семейство внимателно и при първите признаци на нередности проверете корените. В 90% от случаите проблемите идват от тях.

Поливането: Според мен веднъж на 2 седмици е добре, но не ми се доверявайте особено. Най-доброто правило е между 2 поливания да оставите почвата да изсъхне, да изчакате още някой друг ден и чак тогава, след като се уверите че е наистина сухо да полеете. Мислете колко работа ще си отворите само, ако заради грешки в поливането, ви се наложи да съживявате кореновата система.

Лечение: Когато забележите, че нещо не е наред с растението ви, извадете го от почвата и внимателно огледайте кореновата система за мъртви и/или гниещи корени. Ако има такива, отстранете ги внимателно и третирайте "раните" с хормон(в по-добрите специализирани магазини - цена 8 лева), стимулиращ растежа на корените. Засадете го отново в нова пръст и го подръжте известно време на сянка за да се съвземе.

Дата: 27.09.2007 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Цветя | Хауортия
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.