Търсене:
Ягодата

Ягодите са тревисто многогодишно растение от раздел Декоративнолистни, сем. Rosaceae, които живеят и дават плодове максимум 2- 3 години. Предпочитат добре отцеждаща се почва. Тя трябва да се обогати с органична тор, около месец, преди младите растения да бъдат засадени. Лехите трябва да покрити добре с тор и слама, за да се предотвари развитието на плевели и за да се запазят плодовете чисти. Ягодите предпочитат слабо киселинна почва, с pH 5.0 - 6.0. Най- добре се развиват на открито и проветриво слънчево място. Засаждат се във високи лехи.

Не е добре да се използва почва, в която преди това са расли други дребни безкостилкови (малини, боровинки и др.) или растения от семейството на домата (Solanaceae), защото има опасност от заразяване с вирусни болести.

Растенията не бива да се поливат отгоре, за да не се развият гъбички. Най-подходящо е капковото напояване. Наторяването става на 2 седмици, с подходящ тор.

В по-топлите райони, с климат, близо до субтропическия, младите ягодови растения се засаждат през март - април, а в по-студените места - в края на зимата и началото на пролетта. Реденето е шахматно, през ред, като остявяте разстояние между растенията - 35 см. Върхът на корените трябва да е на нивото на пръстта, за да се избегне загниването. Ягодите се поливат веднага след засаждането.

Издънките на ягодите дават възможност да се отгледат повече растения, но намаляват продукцията на плодове. На втората година лехите стават прекалено тесни за всички ластари и плодовете се задушават в листа. Препоръчително е растенията да се запазят максимум 3 години, след което те се изтощават. Лехите трябва да се оставят да починат поне 3 – 5 години.

След първата година ягодите дават малко плод, но пускат повече ластари. Когато спрат да дават плодове, отстранете ластарите, заедно с увехналите или заболели листа.

Растенията се подхранват с подходящ тор и се покриват със слама.

Ако в градината има място, могат да бъдат направени нови лехи, с най-големите и здрави ластари.

За промишлено отглеждане на ягоди се препоръчва ягодите да се разсаждат всяка година, за да дават по-голяма продукция.

Пазете плодовете от птици, охлюви и плужеци.

Източник: Гергана
Дата: 13.08.2004 г.
Всичко за дома
1 мнение

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Вила | Храсти | Ягода | Ягодата
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.