Търсене:
Наргилето е вредно колкото цигарите
Наргилето било вредно колкото цигарите
Наргилето било вредно колкото цигарите

Съвместно проучване на здравния департамент и центъра за изследвания и контрол над тютюна във Великобритания показва, че пушенето на наргиле е вредно колкото и пушенето на цигари.

Според резултатите от проучването хората, които пушат ароматизиран тютюн с помощта на наргиле поемат от четири до пет пъти повече въглероден окис, отколкото при пушенето на цигари. Високите нива на въглероден окис могат да доведат до мозъчни увреждания и изпадане в безсъзнание.

Трудно е да се определи какво количество въглероден окис се произвежда при пушенето на една цигара, защото това зависи от различните начини на вдишване на пушача. Според проучването нивото на въглероден окис, който непушачите произвеждат съдържа 3 частици въглероден окис на милион частици въздух. Нередовните пушачи произвеждат 10-20 частици въглероден окис, а при заклетите пушачи съотношението е 30-40 частици въглероден окис към милион частици въздух. При пушачите на наргиле пък нивото на въглероден окис спрямо милион частици въздух е 40-70.

По думите на регионалния мениджър на здравния департамент Пол Хопър, разкритието на вредата, която причинява пушенето на наргиле е "важен въпрос", защото много хора смятат, че "това дори не е пушене". Поради това здравният департамент ще работи над това, какъв е най-подходящия начин да бъде разпространено съобщението сред потребителите. "Как да сложиш етикет на тютюна или на наргилето? Не е толкова лесно както да сложиш етикет на пакет цигари", смята Хопър.

Учените смятат, че изследванията за установяването на последиците от пушенето на наргиле са нужни, за да могат хората да бъдат информирани преди да направят своя избор.

Дата: 25.08.2009 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Бакхус | Табак | Наргилето е вредно колкото цигарите
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.