Търсене:
Винените бутилки

От стари времена виното е важно за човечеството, но винаги е стоял въпросът в какво да се съхранява. В антична Гърция и древен Рим за целта са използвали амфори. На масата рубинената течност е поднасяна в широки метални или керамични съдове, които по-скоро приличали на съвременни тенджери, но не и на сегашните бутилки. За транспортиране на виното са използвани големи глинени гърнета или мехове от животински кожи.

От глинените амфори към прозрачните съдове

Производството на стъкло е било усвоено още от древните египтяни. В долината на Нил стъклените съдове са били в употреба още през второто хилядолетие преди новата ера. Римляните научили технологията значително по-късно, но я довели до съвършенство и първи започнали да съхраняват вино в стъклени съдове. За транспорт и съхранение, до края на ХVІІ век, се използвали предимно различни гърнета от глина, фаянс или дърво.

Първата винена бутилка, която прилича на съвременната, е произведена през 1652 г. от англичанина сър Дигби, но той не патентовал своето изобретение. Патентът е направен от неговия съотечественик Джон Колнет пред 1661 г. През втората половина на ХVІІ в в Англия започнало промишленото производство на бутилки. Още през ХVІІІ в бутилката станала най-популярният съд за съхраняване и транспортиране на вино. Причините за тази популярност са очевидни – стъклото е химически неутрално. С разпространението на стъклените бутилки и тапите от натурални материали, на практика виното не подлежало на окисляване и запазвало своите качества дълго време.

Първите бутилки са от черно стъкло

По-късно се появили и маслиненозелените шишета, а най-накрая - кафявите. В началото бутилките приличали на големи луковици, а по-късно придобили формата на цилиндър. С времето всеки винарски район започнал производството на свои типични по форма шишета, а всеки производител поставял върху тях собствено клеймо. През 1894 г. започва машинното производство на бутилки, а първата произведена по този начин е била конячна. Започнала ерата на стандарта.

Цилиндричната форма на повечето бутилки има практическо предимство, защото те могат да се съхраняват лесно в хоризонтално положение в избите, където виното доузрява. Това положение позволява тапата да остава влажна и виното да няма съприкосновение с въздуха. В началото е имало хиляди форми на бутилки, но постепенно са се обособили няколко основни:

Бутилките от Бордо
Тези бутилки лесно се разпознават по характерните за тях „рамене”. Това са най-популярните в цял свят бутилки за червено вино. Дъното им е леко вдлъбнато и това предотвратява попадането на утайки в чашата. Преди наливане е необходимо бутилката да се постави изправена на масата, така че утайката да падне на дъното и да се разположи около вдлъбнатината. Бутилките от Бордо са зелени, когато са предназначени за сухи червени и бели вина или прозрачни, ако в тях ще има сладки или някои видове сухи бели вина.

Бургундски шишета
Този тип бутилка има полегати рамена и обикновено е от светлозелено стъкло. Тя се използва за червени (обикновено от пино ноар) и бели (от шардоне) вина. Макар и рядко, може да се види и прозрачна бутилка с тази форма. Тази форма е традиционна за вината от долината на река Лоара и за Божоле. В Калифорния тези бутилки се използват за бели вина, направени от сорта Chenin Blanc. В Италия се използва за виното Бароло. В този случай цветът на стъклото е много тъмен, почти кафяв.

Бутилки тип “флейта”
Бутилките „флейта” приличат на отънели бургундски. За първи път те са се появили в Германия. Те се използват за вино от традиционните немски сортове грозде. В района на Рейн те са кафяви, а в Мозел – зелени. Освен в Германия, бутилките са разпространени във френската провинция Елзас, Австрия и Швейцария. В цял свят те се използват за ризлингови и десертни вина.

Бутилки за шампанско и пенливи напитки
Според легендата, бутилката за шампанско е изобретена от монаха Дом Периньон. Формата на бутилката спомага в бутилката да се задържи вино с налягане между 2 и 6 атмосфери. Класическата бутилка за шампанско е зелена, но се срещат все по-често и прозрачни. Такава бутилка не трябва да се оставя на слънце, затова често прозрачните шишета се опаковат в кутии или хартия.

Има правило, което определя, че колкото по-тъмно е стъклото и мястото, където се съхранява бутилката, толкова по-защитено е виното.

Дата: 14.02.2009 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Бакхус | Вино | Винените бутилки
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.