Търсене:
Чаят

През горещите летни дни топлият чай утолява жаждата по-добре отколкото студена газирана напитка. В Шри Ланка обаче казват, че всеки чай се пие в жегата. "Летният чай" е по-светъл и лек от познатият ни черен или зелен чай, който може да се намери в специализираните магазини.

Чаят е най-старата напитка в света

Първите сведения за него датират отпреди 4700 години. През XVI в. холандците го пренесли в Европа като лекарство против настинка.

Японците твърдят, че чаят има най-истинския аромат, с който не могат да се сравнят "арогантният вкус на виното, високомерието на кафето и сантименталната наивност на какаото". От векове поети и философи обожавали неговата чудна сила да освобождава тялото от умора, да укрепва духа и волята, както и да изостря зрението.

Най-добър в цял свят е цейлонският чай, казват в Шри Ланка. Единствено китайският и индийският могат да се конкурират с него. Тайната на това шампанско сред чайовете е, че се отглежда във високите планини. Цейлон, който днес наричат Шри Ланка, е покрит с огромни чаени плантации, което е и основен поминък за местното население. Берачките на чай са главно момичета, твърде впечатляващи със своите дълги черни коси, шарени дрехи и големи кошове на гърбовете. Малките женски пръстчета се движат плавно във въздуха и откъсват само трите листчета от върха на всяко клонче - един още неразлистен и други два съседни, със светлозелен цвят.

Климатът там благоприятства бързото развитие на пъпките - за пет дни новите вече са готови. Берачките трябва да напълнят поне три коша на ден за 10 часа.

Чаеният рай в Цейлон е най-високата плантация, наречена Нувара. Колкото по-високо се изкачва човека, толкова по-красиви гледки се откриват. В една такава точка, където зеленият масив се слива със синьото небе, се намира една от най-старите фабрики за чай, наречена Tea Factory. Днес тя е хотел, чиито стените са просмукали аромата на чай. Особено приятно е в тази обстановка да се опита истински приятно приготвен чай. Той има цвят на сребрист бронз, с леко оцветяване на старо червено и неповторим аромат.

Вкусът?

Първа глътка, втора, трета... всяка е различна по вкус. Ароматът прониква в носа, после в гърлото и се разлива по цялото тяло. След две изпити чаши чувстваш, че тялото и дрехите ти ухаят на чай. Дъхът ти е друг. Това става на 2000 м над нивото на Индийския океан сред зелени чаени храсти, синьо небе и облаци, които те обгръщат с особено спокойствие.

Любопитно е обаче как малките зелени листенца се превръщат в ароматна напитка. Много важни са обработката и сушенето им. В чаената фабрика листата се подреждат върху големи плоскости, където остават, докато изсъхнат. После се пресоват, за да се освободят ензимите. Смачканите листа се изсипват в огромни каци, където ферментират. Така престояват понякога половин час, а друг път - 3 часа - в зависимост от вида на чая, който трябва да се получи.

Сушенето е най голямото изкуство

Чест от листата по време на пресипването се чупят. Те попадат в най-обикновените и най-евтини опаковки чай.

Почитателите на топлата и ароматна напитка подобно на кафеджиите са способни да дадат и последната си стотинка за хубав чай. Някои обичат неферментиралия зелен чай, други - светлокафявия или тъмно ферментиралия. В Цейлон, човек може да разбере колко различен е вкусът на чая, набран във високите планини, в централната или южна част, около океана. Всяка плантация има свой вкус. Чаят от високите плата е най-аристократичен и доста по-светъл, но с наситен прозрачен цвят. Ароматен, без силни дъбилни вещества, не стягащ лигавицата. Запарката от листенца, събрани отпреди няколко дни, е истински нектар за боговете.

Защото свежестта на този букет мирише приятно и е изключително вкусен.

Чаят не е вино. Обича да е млад.

След изсушаването е много хигроскопичен - поема влагата и различни други миризми. Влагата може да доведе до мухлясване. Чуждите миризми, макар и приятни, но не и чаени, повреждат вкусовите му качества.

Ланкийците казват, че чаят прилича на жената - стига да бъде защитена и обичана, тя може да разкрие своите прелести.

Източник: в-к Пътешествие бр. 2
Дата: 15.05.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Бакхус | Чай | Чаят
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.