Търсене:
Чаят - императорската напитка

По-добре три дни без сол, отколкото един ден без чай
Китайска поговорка

Когато видите китайци да пият чай ида барабанят по масата с три пръста, не си мислете, че това е някакъв суеверен жест. По този начин те мълчаливо изразяват благодарността си към този, който се е сетил отново да напълни чашите им със сладката течност.

За появата на жеста има цяла легенда. Император от династията Цин обикновено посещавал земите си инкогнито. Веднъж, императорът обикалял предрешен из Южен Китай, заедно с един от приближените си. Двамата влезли да се освежат в една чайна. Истинският император сипал чай на слугата си. Онзи се смаял как да се поклони на властелина за оказаната му чест, без да го издава. Тогава сложил три пръста на масата. Единият представлявал преклонената му глава, останалите два - разперените му встрани ръце.

Може китайците да са измислили чая, но японците са царе на приготвянето му. Те натоварват всяко движение, пък и всеки съд с допълнително значение. Домакинът може да посвети дни на подговката си за чаената церемония. Идеята е, че всяка среща между хора е единствена и никога не може да се повтори в детайли.

Церемонията е в специална стая. Предпочита се гостите да са четирима. Помощник на домакина първо ги отвежда в цветна градина, в която задължително тече вода. Тук гостите се освобождават от праха на света. Преди да ги приветства, домакинът измива ръцете и устата си. Не проронва ни дума. После превежда гостите през символична врата, която разделя суровата физическа реалност от духовния свят на чая.

С чая се поставят и три вида ястия, както и саке - японската ракия.

Гостът е задължен да пристигне точно на време. Той си сваля обувките, преди да влезе в японски дом. Ще му дадат чехли. Трябва да изпие всичкия чай (количеството не е голямо) и да изяде каквото му сервират. Пушенето е забранено. Най-важно е накрая за похвали цветята наоколо и храната. Те са подбирани с особено внимание от домакина и носят определено значение.

Арабите пият предимно плодови чайове. В малък чайник приготвят гъста запарка. Сипват един пръст от нея в малки стъклени чаши, поставени върху порцеланови чинийки. Доливат с гореща вода. Слагат много захар. После дълго разбъркват с метално лъжичка. Това е част от удоволствието - тя звъни, а арабите не спират да говорят. Навикът е да пият по 3-4 чаши една след друга. Смисълът на малките чаши е течността да не изстива бързо.

Източник: в-к Пътешествие бр. 11
Дата: 01.08.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Бакхус | Чай | Чаят - императорската напитка
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.