Търсене:
Жените имат нужда от красива бира
"Мъжете зная защо" не могат да го "вдигнат" след прекомерна консумация на бира, но за жените ефекта е обратен
"Мъжете зная защо" не могат да го "вдигнат" след прекомерна консумация на бира, но за жените ефекта е обратен

"Мъжете знаят защо", се казваше в една популярна реклама на българска марка бира, но какво знаят жените, когато става въпрос за консумацията на известната газирана алкохолна напитка - занимание, което все още масово се асоциира сред потребителите като запазено за мъже?

Макар бирата да се маркетира предимно към мъже, в последно време се наблюдава тенденция сред някои световни пивоварни, които се опитват да привлекат и нежния пол като свой клиент. Изглежда според тях това е възможно чрез производството на бира с красиви, цветни етикети и различни вкусове. Така те се надяват да направят бирата по-привлекателна за женската част от населението. Друг е въпросът дали това е правилна стратегия.

На 18 юли 2011 г. Англия бе представена бирата Animee, която има три вкусови разновидности, създадени специално за жени. Според Мелиса Коул, от Гардиън, въпреки че на етикетите на всяка една от тях има картинка на хмел, нито една от трите напитки не доближава добре познатия вкус на пивото. Единият от видовете е във вариант с лимон, а версията "розе" е с розов етикет, което не я прави по-"красива" на вкус.

Компанията-производител на въпросната женска "линия" бира - Молсън Корс (Molson Coors), не е единствената сред големите пивовари, която се опитва да обърне по-специално внимание на жените. През 2011 година Карлсбърг представи своята женска версия на пиво, наречена Ив (Eve) - напитка с "изтънчен вкус на основата на малц и ориз".

През последните няколко години Дружеството на независимите пивовари във Великобритания отбелязва покачване на членовете си със 7,7 процента. Това контрастира силно на 30-те процента спад в продажбите на бира за последните 30 години, което се дължи най-вече на големите марки.

Възможно ли е красивите етикети и ароматизацията на бирата за жени да се окажат спасителния пояс за финансовите тегоби на големите пивовари?

Тенденцията, която се запазва в България е пренасочването на клиентите към по-евтините марки на пазара и преминаването им към консумация на бира в пластмасови бутилки. Проучвания, в тази връзка, някои от които поръчани от самите компании, показват ясно, че съществуват няколко фактора, които спират жените да купуват повече бира, като липсата на образование, газовете и грозните според тях чаши. Най-отгоре в списъка на причините, които ги отблъскват, стои постоянният сексизъм в рекламирането и маркетирането на бира. Никъде в направените проучвания не се споменава, че пивото не е достатъчно розово или плодово.

Нещо повече. Според професор Фонс Тромпенаарс - един от водещите изследователи на бранша в Европа, именно създаденото от компаниите полово разделение отблъсква жените още повече от бирата.

Една от основните причини жените да не са изявени клиенти на пивоварите е по-скоро фактът, че през последните поне 40 години те са осезателно изключени от целевата група на рекламите за бира. Всъщност това, от което нежният пол се нуждае, е да бъде информиран, чрез унисекс маркетинг и образование.

Дата: 20.07.2011 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Бакхус | Бира | Жените имат нужда от красива бира
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.