Търсене:
Измислиха за Фидел Кастро марката "Cohiba"

До началото на 80-те години на XX век
най-известната и елитна пура в света
бе достъпна само за кубинския лидер
и неговото обкръжение

1968 година се оказва съдбоносна за кубинските маниаци на качествените пури. Въпреки че бил зает повече от зает с политически дела, Фидел Кастро бил осенен от идеята да създаде най-елитната и качествена пура в света, която да бъде елексир само за шепа избраници. Така се ражда прочутата днес марка "Cohiba". Първоначално тя била достъпна само за най-висшето обкръжение на кубинския лидер и за специалните му гости. Износът от Острова на свободата на тютюневите свитъци с марката "Cohiba" бил абсолютно немислим чак до началото на осемдесетте години. Стагнацията в Куба обаче се оказва по-силна от височайшите забрани. Така за първи път през 1982 г. една от най-прочутите пури на света стана достъпна за всички ценители на ароматните тютюневи изделия.

"Cohiba" спечелила славата си с изключително прецизната изработка и добрата селекция на тютюна. Самото название на пурата идва от кубинското име на тютюна. За производството на елитната пура се използват само здрави и цели тютюневи листа, които се отглеждат в най-благодатните райони на Острова на свободата. Освен това, ферментацията на тютюна протича не на два, а на три етапа, като при третата ферментация градивото на бъдещата "Cohiba" престоява три седмици в специални дъбови бъчви. Ограниченото производство на тези пури ги прави и най-търсени от познавачите.

Статистиката сочи, че от общо 40 млн. годишно произвеждани в Куба пури само 2 млн. носят етикета "Cohiba". В едно от последните издания на списание "Юръпиън сигар кълт журнал" самите кубинци признават, че поне няколко пъти повече са фалшификатите на прочутата марка, които се разпространяват в света. Парадоксалното в случая е, че първенци в правенето на ментетата са самите кубинци, а разликата в качеството е почти неуловима от носа но дилетанта.

Патент на фалшификаторите са и други ментета на световно известни марки като "Romeo & Juliet", "Punch", "Bolivar" и много други. Освен в Куба пури-ментета се свиват и в Доминиканската република, Никарагуа, Мексико, САЩ и Индонезия.

Цената на "Cohiba" е стряскаща за ухото на масовия пушач. Например една кутия с 25 хавански пури "Cohiba Siglio 3" струва около 300 долара. Ментетата обаче могат да се намерят и за 120 долара. У нас най-скъпата хаванска пура "Cohiba Esplendidos" струва около 39 лв. за една бройка в специализираните магазини. "Цените се определят от "Държавен вестник" и разликите при заплащането на истинските пури в различните магазини са минимални", твърди Цанко Мъжлев. Освен собственик на специализиран магазин за пури на столичния бул. "Левски", г-н Мъжлев е и страстен почитател на кубинското тютюнево тайнство.

Източник: в-к Пътешествие бр. 3
Дата: 20.05.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Бакхус | Табак | Измислиха за Фидел Кастро марката "Cohiba"
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.