Търсене:
Кое прави пиенето приятно преживяване

Развиването на умението да се пие, като под умение се има предвид не способността да се изпият големи количества, а способността да се улавят и най-слабите нюанси на аромата и вкуса, поставя изискването за все "по-предизвикателно" във вкусово отношение питие. Тази концепция обяснява защо най-продаваните напитки във всяка категория никога няма да бъдат прекалено голямо предизвикателство за вкусовите рецептори. И това ще е така, докато консуматорите на алкохол не станат по-добре образовани.

Уменията за пиене на средния потребител на алкохол остават достатъчно ниски, така че, за да намерят баланса, техният избор не бива да бъде твърде предизвикателен, иначе ще последва "безпокойството". За съжаление в нашето общество повечето от хората пият заради отпускането, което алкохолът позволява. И не само, че не развиват умение за пиене, те дори не го искат.

И така нека се върнем на въпроса, какво всъщност ми се случи на партито което посетих преди няколко седмици. Обикновено (когато подхождам професионално към продукта) пия сам, със съпругата си или приятел. При тези обстоятелства имам достатъчно време да се концентрирам върху това, което пия. Рецепторите ми се изострят и аз се нуждая от по-голямо предизвикателство, за да постигна баланса. А когато съм на парти, вниманието ми се отвлича от най-различни неща и се оказва невъзможно да се фокусирам върху питието. По този начин уменията ми за пиене се понижават и едно по-леко (по-малко предизвикателно) питие се оказва по-подходящо. Това обяснява защо на онова парти пренебрегнах моята любима бира Trappist и предпочетох най-обикновен скоч.

И така как да приложим тази теория към нашия ежедневен ритуал?

Първо, трябва да осъзнаем, че е много важна физическата и психическата кондиция, в която се намираме, когато пием. Второ, трябва да изберем питие, подходящо за нашите умения за пиене, така че да постигнем необходимия баланс.

В заключение натрупаният опит в пиенето е не по-малко важен от количеството на самия продукт. Добре е питието да съответства на състоянието, в което се намира човек в момента.

Източник: в-к Пътешествие бр. 11
Дата: 12.08.2000 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Бакхус | Маниери | Кое прави пиенето приятно преживяване
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.