Търсене:
Алкохолът е най-опасният наркотик
Депресията в повечето случи води до консумацията на алкохол Депресията в повечето случи води до консумацията на алкохол

Алкохолът е по-опасен наркотик от хероина и крака, взети заедно, твърдят британски учени, измервайки по вредите, които нанася на човек. Според новата скала, която измерва вредата от наркотиците върху отделния човек и околните, класира алкохола на първо място като три пъти по вреден от кокаина и тютюна. На второ и трето място са съответно хероин и крак, на четвърто – метамфетамини.

Скалата е със стойности от 0 до 100, като 0 означава най-малко опасен, а 100 най-опасен. Алкохолът има резултат 72, хероинът – 55, кракът – 54, метамфетамините – 33, кокаинът – 27. След това е тютюнът с резултат 26, амфетамините с 23, канабисът с 20. Екстази е с резултат едва 9, а на предпоследно и последно място са LSD и гъби с индекси съответно 7 и 5.

Скалата е изготвена от група учени от британската Независима научна комисия по наркотиците и експертен съветник от Европейския мониторингов център за наркотиците и наркотичната зависимост.

Проф. Дейвид Нът, който оглавява независимата комисията, казва, че резултатите разкриват, че информирането за вредите от алкохола трябва да е част от необходима стратегия за обществено здраве.

"Важно е да се отбележи, че легалните наркотични вещества – алкохолът и тютюневите изделия, се намират нагоре в класацията, което означава, че причиняват поне толкова вреди, колкото и нелегалните наркотици", твърди Нът.

Нът е оглавявал британския Съвет за злоупотребата с наркотици, но е бил отстранен от поста си, след като публично е критикувал министри, че игнорират твърденията на учените, че канабисът е по-безвреден от алкохола.

Според Световната здравна организация рисковете, свързани с употребата на алкохол, могат да причинят 2.5 млн. смъртни случая по света (или 3.8% от всички смъртни случаи) заради заболявания на черния дроб, пътни инциденти, самоубийства и рак.

За изготвянето на скалата учените са използвали девет критерия, които измерват вредите за отделния човек, и още седем, които измерват вредата за околните. Вредите за индивида включват смърт, причинена от употребата на наркотични вещества, недобро здравословно състояние, зависимост, загуба на контакти, а тези за околните включват престъпност, вреда за околната среда, конфликти в семейството, международни щети, икономически загуби и вреда за сближаването в общността.

Дата: 03.11.2010 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Бакхус | Тайни | Алкохолът е най-опасният наркотик
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.