Търсене:
Разкриха тайната рецепта на Кока Кола
Coca-Cola може да се използва ежедневно в готвенето Coca-Cola може да се използва ежедневно в готвенето

Една от най-пазените тайни в последните 125 години - точната рецепта на напитката кока-кола, е разкрита през февруари 2011 г.

Откритието било направено от продуцентите на американската радиостанция This American Life. Те попаднали на статия за "Кока-Кола" от 1979 година във вестник Atlanta Journal-Constitution, който излиза в родния град на напитката. При публикуването на материала на 18 февруари 1979 година никой не обърнал внимание, че материалът е илюстриран с твърде интересна снимка - написано на ръка копие от рецептата на Джон Пембертън.

Пембъртън се счита за бащата на колата.

Ветеран от гражданската война, той бил пристрастен към морфина. Надявайки да се справи с този си проблем, той направил микстура на основата на извлек от листата на южноамериканското растение кока и африканските орехи кола, които имат тонизиращи свойства, като добавил към тях вино. Получената напитка била кръстена Pemberton's French Wine Coca. През 1886 година, заради промяна в законодателството, Пембълтън направил напитката безалкохолна и започнал да я продава в аптеките с името Кока-Кола.

През 1887 г. започнало промишленото производство на напитката, а тогавашният президент на Кока-Кола - Аса Кендлър решил да засекрети рецептата, за да не бъде тя открадната от конкурентите.

Най-секретната съставка на колата е добавката 7Х, на която се дължи уникалният вкус на напитката и неповторимият шум на балончетата в нея.

Според мълвата, само двама души знаят как се получава тайната съставка. За да не се загуби тя завинаги, те никога не пътуват заедно в един самолет. Самата рецепта стои заключена в силно охраняван трезор в подземията на банка SunTrust в Атланта.

Следвайки указанията в сниманата във вестника рецепта, журналистите от This American Life произвели своя кока-кола. Те дали на доброволци оригинална кола и домашната напитка, като повече участници в експеримента така и не усетили разлика.

На любителите на конспиративните теории със сигурност ще им хареса новината, че сайтът на радиопрограмата, на който е публикувана рецептата, не се отварял няколко дни след публикацията...

<< Тайната рецерта на Кока Кола ще намерите ТУК >>

Източник: Нина Михайлова
Дата: 16.02.2011 г.
Всичко за дома
Няма мнения

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Бакхус | Тайни | Разкриха тайната рецепта на Кока Кола
© 2000-2019 Udoma.com. Всички права запазени.