Търсене:
Процесът на хранене
Прекалявате ли с яденето Прекалявате ли с яденето

Няколко са нещата, необходими всеки ден на човешкото тяло, за да оцелее: протеини, въглехидрати, витамини и минерални вещества, растителни масла и мастни киселини, микроелементи, микрохранителни вещества.

Процесът на хранене не е само поглъщане на храна. Истинският процес на хранене на организма започва едва при усвояването на поетата храна, след осъществяване на химическия процес на разлагане на храната на хранителните й съставки и тяхното усвояване от кръвоносната система.

Микроелементите - предимно хром, селен, магнезий, цинк, са химическите агенти, които вършат тази работа и можем да си ги набавим от плодовете и зеленчуците - АКО ОБАЧЕ: те не са брани в полуузряло състояние, не са транспортирани дълго време, не са обработвани с препарати и ако са приети поне половин час преди същинското хранене.

Колко от тези условия спазвате в делника си?

Да приемем, че всички условия дотук са спазени. Имате достатъчно микроелементи в стомаха, които да преработят храната и да я поднесат на организма като източник на енергия. Сега идва ред тънките черва (16 м) да си свършат работата, вкарвайки хранителните вещества в кръвния ток.

За тази цел природата ги е снабдила с милиони фини власинки, които поемат веществата и ги придвижват през стените на червата, въвеждайки тяхната енергийна стойност в кръвта. Тези власинки са изключително фини и чувствителни към състоянията на стрес, към алкохола и тютюна. Увреждането им води до непълноценно усвояване на погълнатата храна от организма - статистиките сочат, че само един на сто души има здрави власинки на тънките черва.

Вие този един от стоте ли сте?

Докато в ранна възраст пълноценното усвояване на храната се движи между 68 и 100 %, с увеличаване на годините, стресовите ситуации, вредните навици за хранене на крак, употребата на алкохол, активното и пасивно тютюнопушене този процент пада под 50.

Какво се случва с нас?

Приели сме 800 калории храна, но сме усвоили само 400 от тях. Останалата част се елиминира от организма като екскременти и урина, а 400 калории дневно, за какво по-напред да ни стигнат?

Затова много скоро нещо в главата започва да скандира "ГЛАДЕН СЪМ!" И така - похапваме - нещо малко, нещо сладко, нещо на крак... За момента ни засища, но много скоро алармата отново се включва - защото това, което сме погълнали е бедно на същинска енергия, но пък е богато. О-о-о и още как! - на въглехидрати, мазнини и скорбяла, и допълнителни килца естествено, защото преработените въглехидрати се складират като мазнини.

Този вид храни (бонбони, мазна баничка, чипс, пържени картофки) са лесно смилаеми и излючително бързо се включват в кръвния поток, при което организмът реагира с отделяне на по-голямо количество инсулин - регулатора на нивото на кръвната захар. Инсулинът си свършва работата бързо-бързо и понижава нивото на кръвната захар, но след малко, при следващото похапване, вие се зареждате с нова доза захари. И инсулинът отново хуква на работа. Така в малки интервали се редуват в организма състояния с висока и ниска захар, което води до жестоко изчерпване на енергийните му запаси. А нали не сте забравили, че сте му дали само 400 калории истинска енергия?

Така по цял ден ние похапваме на крак, пълним стомаха си с баласт - защото на практика неусвоената храна е точно баласт, който на всичкото отгоре трябва да бъде преработен някак си при това с много повече енергия. И се чудим защо сме удрямани, защо ни домързява, защо ни горчи в устата... Е, затова, защото постоянно тормозим организма си да работи, да работи, да работи... при това без особена полза, защото той не успява да извлече максималната енергия от храната.

Имаме обаче и проблясъци - решаваме да приложим някаква диета, защото идва лято - как да се съблечем на плажа с тия "паласки" на ханша? И гледайте какво става в организма - той усеща, че му кроите номер и започва да складира всичко, което му дадете, за още по-жестоки времена. Знае ли колко време ще го държите на глад? И като резултат, не само че не намаляват килограмите, а и талията започна да се губи някъде...

За да се справите с тези проблеми незабавно посетете диетолог или се включете в Програмата за регулиране на теглото чрез клетъчно хранене!

Дата: 22.01.2006 г.
Всичко за дома
1 мнение

Изпрати на приятел

Печат
Начало   |   За нас   |   Нов материал   |   Права   |   Реклама   |   Контакт

udoma.com | Кухня | Кулинария | Процесът на хранене
© 2000-2020 Udoma.com. Всички права запазени.